Evo šta će vam se desiti ako svaki dan pijete sok od naranče

Znamo da je čisti sok od naranče vrlo bogat hranjivim tvarima (kao što je vitamin C) i bioaktivnim spojevima koji su korisni za naše tijelo, a koji potencijalno mogu smanjiti upalu i pomoći u borbi protiv sezonskih bolesti.

Istraživanje koju je proveo Floridski odjel za citruse (FDOC) sugerira da bi čisti sok od naranče, poput onog dobivenog cijeđenjem svježih citrusa (tj. bez dodanog šećera ili drugih tvari) pomogao u smanjenju upale i oksidativnog stresa kod odraslih.

Zapravo, ispijanje soka značajno smanjuje razinu interleukina 6 (protein koji proizvodi gen IL6 koji djeluje kao marker upale, pokrećući imunološki odgovor tijela ili potičući upalne procese) i kod zdravih odraslih osoba i kod onih koji pate od kronične upale, prenosi Novi list.

Pored toga i dva druga markera povezana s upalom i oksidativnim stresom također se smanjuju uzimanjem proizvoda.

Ovo je meta-analiza i kritička usporedba nekih prethodno provedenih istraživanja o prednostima soka od naranče.

Analiza je provedena u tri dijela: kvalitativno istraživanje o 21 istraživačkom radu koji su već provedeni o soku od naranče na ukupno 307 zdravih odraslih osoba i 327 odraslih osoba u riziku od bolesti, daljnji pregled manje skupine istraživanja (16), koje su se usredotočile na mjerenje šest biomarkera koji su najviše povezani s upalom i oksidativnim stresom te konačno, meta-analiza provedena na 10 istraživanja.

Usporedne analize općenito su pokazale da 100% sok od naranče ima blagotvoran učinak na prisutnost upala ili oksidativnog stresa u našem tijelu. (novi.ba)

Ostavite komentar