OZBILJNO UPOZORENJE NEUROLOGA: Moždani udar je prvi uzrok umiranja žena, A EVO KAKO DA SE SPASITE

Zabrinjavajući podaci – u susjednoj Srbiji svakih sat vremena neko umre od moždanog udara, dok trećina pacijenata pretrpi trajni invaliditet. Više od šest miliona ljudi širom svijeta umrlo je od moždanog udara 2019. godine, a svest o ranim simptomima može da napravi ogromnu razliku između života i smrti.

Gostujući u Dnevniku na RTS-u, profesor dr Ranko Raičević, otkrio je da je moždani udar prvi uzrok umiranja žena.

“Moždani udar jeste populaciono oboljenje i prvi je uzrok umiranja žena u bolničkoj populaciji. Moždani udar je treći po obolevanju u većini zemalja razvijenog svijeta i moždani udar je u većini zemalja zapadne hemisfere prvi po troškovima koji se izdvajaju za lečenje, odnosno rehabilitaciju i indirektnih troškova zbog izostanka sa radnih mjesta”, objasnio je predsjednik Društva neurologa Srbije i načelnik Klinike za neurologiju VMA.

Tema prvog simpozijuma koji organizuje sekcija Društva neurologa Srbije i Nacionalno udruženje za moždani udar biće prevencija i borba protiv ovog oboljenja koje često ima fatalan ishod.

“Prevencija je nešto na čemu najviše treba da insistiramo. Mehanička tromboktemija, neurovaskularna procedura, trombolitička terapija – sve su to terapije koje predstavljaju neverovatan pomak i na polju instrumentalne i na polju molekularne medicine, ali ono što mi želimo i što možemo, a što je i najjeftinije i najdjelotvornije, jeste da radimo na višeznačnom preventivnom programu”, rekao je dr Raičević i dodao:

“To je ono što možemo da korigujemo – hipertenziju, šećernu bolest, poremećaj srčanog ritma, štetne navike, sedalni način života, pušenje. To su sve dodatni faktori rizika, a ponekad i ta dodatna kap u čaši, koja osobu dovede preko te granice da doživi moždani udar i to sve u mlađem životnom dobu”, rekao je profesor. (novi.ba)

Ostavite komentar