RITUAL KOJI MORATE UVESTI: Svako jutro prije jela popijte ovaj napitak, IMA BROJNE PREDNOSTI

Konzumiranje tople vode s limunom ujutro čim se probudite važan je ritual koji ima brojne zdravstvene prednosti.

Idealna temperature vode trebalo bi da se kreće od 120 do 140 stepeni Farenhajta (50-60 stepeni Celzijusa). U suprotnom, možete postojati rizik od upale grla i i dodatnih zdravstvenih problema.

Evo koje su sve prednosti pijenja tople vode s limunom na prazan stomak:

Pomaže kod začepljenja sinusa

Topla voda i limun pomažu ublažavanju zagušenja sinusa i olakšanje simptoma prehlade. Limun je odličan u razgradnji sluzi, što olakšava njeno uklanjanje. Kod prehlade, limun pomaže u procesu isceljenja i jača imunitet.

Poboljšava varenje

Topla voda pomaže probavnom traktu da se opusti, što ga čini boljim i podstiče protok krvi u tijelu. Topla voda i limun su također nevjerovatni za čišćenje toksina iz tijela i za poboljšanje performansi jetre.

Opušta nervni sistem

Prirodna temperatura tijela je oko 36 stepeni, a većinom zavisi od dnevnih energetskih nivoa. Međutim, kada temperatura raste, naš nervni sistem se može se suočiti sa trenutnim šokom.

Topla limunska voda može da obezbijedi umirujući osjećaj koji vas istovremeno napaja energijom i smiruje. Pored toga, topla voda salimunom je odlična za balansiranje promjena raspoloženja i oslobađanje od stresa.

Sprečava konstipaciju

Kako topla voda pomaže crijevima da bolje rade, ona također može pojačati rad crijeva. S druge strane, hladna voda sprečava apsorpciju važnih enzima, što može pogoršati simptome konstipacije. Zbog pektina, rastvorljivih vlakana, limun lakše rastvara rafinisane šećere, čime kontroliše nivo šećera u krvi.

Hidrira tijelo

Topla voda ima tendenciju da ostane u tijelu duže vrijeme, za razliku od hladne vode. Kao rezultat toga, topla voda održava nivo hidratacije u tijelu na idealnom nivou.

Naravno, ako želite dodatnu energiju i hidrataciju, pijte toplu vodu s limunom tokom cijelog dana.

Podstiče gubitak kilograma

Topla voda s limunom će probuditi vaš probavni sistem, koji pomaže ispiranje masnih naslaga iz tijela. Uz to, napitak također podstiče zdrav gubitak težine i minimalan unos kalorija.

Poboljšava cirkulaciju

Topla voda pomaže arterijama i venama da se opuste i prošire, što onda povećava protok krvi po cijelom tijelu. Uz cirkulaciju, topla limunska voda također “isporučuje” puno antioksidanasa, koji održavaju krv filtriranom i bez toksina.

Opušta mišiće

Topla voda je u stanju da opusti mišiće i podstakne bolju apsorpciju predivnih limunskih kvaliteta. Štaviše, vrela limunska voda čuva mišiće od povreda i istovremeno sprečava grčeve u mišićima.

Ispira toksine iz organizma

Vruća limunska voda je odgovorna za uklanjanje svih toksina iz tijela ujutro. Štaviše, topla voda s limunom podstiče endokrini sistem, odgovoran za detoksikaciju organizma. (novi.ba)

Ostavite komentar