KRVARITE IZ NOSA TOKOM NOĆI? Ljekar hitno upozorava – može biti ZNAK ozbiljne bolesti, evo šta trebate uraditi

Uzroci noćnog krvarenja iz nosa obično se razliku od dnevnog, a ovo su najčešći, sa savetima kako djelovati preventivno.

Suhoća

Veliki broj faktora može da isuši sluzokožu nosa, od nečega manje važnog kao što je vlažnost vazduha do manjka određenih nutrijenata. Baš kao što koža može da krvari kada je vrlo suha, isto je i sa suhom i iritiranom sluzokožom.

Kako to izbeći?

Koristite ovlaživač vazduha, naročito u zimskim mjesecima, koristite slane rastvore za nos i mažite tanko vazelin po nozdrvama.

Čačkanje

Vjerovali ili ne, čačkanje nosa je jedan od najčešćih uzroka krvarenja, čak i kod odraslih. Tada često dolazi do povreda, naročito ako to radite sanjivi u krevetu, pošto nokat lako može da ošteti krvne sudove.

Kako to izbjeći?

Očigledno, ne čačkajte nos, to je nehigijenska navika od koje je trebalo odavno da se oprostite.

Alergija

Iste inhalacione alergije koje izazivaju curenje iz nosa, kijanje, kašljanje i vodnjikave oči mogu da dovedu do pojave krvi. Postoje različiti mehanizmi zbog kojih dolazi do toga: svrbi vas nos i povrijedite krvne sudove dok se češete, dolazi do oštećenja usljed čestog izbacivanja nosnog sekreta, sprejevi za nos sa sastojcima koji djeluju protiv alergija isušuju nos i čine ga osjetljivim…

Kako to izbjeći?

Budite nježni i oprezni prilikom ispuhavanja nosa, izbjegavajte sprejeve sa nazalnim steroidima, a trudite se i da se što manje izlažete alergenima.

Infekcija

Bez obzira na to da li je sinusna ili ne, svaka respiratorna infekcija može da ošteti osjetljivu sluzokožu nosa, zbog čega dolazi do iritacija i krvarenja. Takođe, krv može da se pojavi kada tokom infekcije prečesto praznite nosni sekret.

Kako to izbeći?

Pijte što više tečnosti kako biste razvodnili sekret u nosu i plućima, koristite slane rastvore, parite se, odmarajte kako biste se brže oporavili… (novi.ba)

Ostavite komentar