OSJEĆATE TRNCE U NOGAMA: Neurolog otkriva šta pomaže ako imate sindrom nemirnih nogu, koji vam ne da da zaspite

Simptomi ovog poremećaja su osjećaj jeze, bol, peckanje ili drhtanje

Legli ste u krevet ali vam u nogama neka nervoza, kao da vam milion mrava mili ispod kože? Oskećaj je toliko neprijatan i neizdrživ da morate da ustanete iz kreveta i šetate ili da masirate noge. Ako se ovako osjećate, velika je verovatnoća da imate sindrom nemirnih nogu.

Sindrom nemirnih nogu je čest neurološki poremećaj koji se manifestuje tokom spavanja. Osoba koja osjeća ove tegobe ne može dovoljno da se umiri i opusti da bi utonula u san. Posljedica je iscrpljujuća nesanica.

Konstantan nedostatak sna uzrokovan sindromom nemirnih nogu može da dovede do razvoja jednog drugog sindroma, a to je hronični umor ili depresija, ozbiljni problemi koji zahtjevaju ljekarsku intevenciju.

Iako se najčešće javlja kod osoba starijih od 40 godina, sa učestalošću od 2-10 odsto, sindrom je prisutan u svim starosnim grupama.

Neurolog Anastasija Mašovets je otkrila kako se najčešće manifestuje sindrom nemirnih nogu, ali i šta pomaže kod ovog problema.

Simptomi ovog poremećaja su osećaj jeze, bol, peckanje ili drhtanje. U težim slučajevima, ovakva nelagoda se ne javlja samo pred spavanje i tako ometa san, već i tokom dana, a pored nogu može da se proširi i na ruke.

Šta pomaže?

Neurološkinja savetuje da se prije spavanja dobro istegnete, dozvolite mišićima da se opuste. Takođe, važno je i šta jedete, a nikako ne bi trebalo da prije odlaska u krevet pijete kafu, gazirana i energetska pića. (novi.ba)

Ostavite komentar