Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Lagana šetnja nakon jela u trajanju od samo dvije minute može pomoći su snižavanju razine šećera u krvi i tako smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazalo je istraživanje provedeno na Univerzitetu Limerick u Irskoj.

Istraživanje je pokazalo i da je najbolje vrijeme za odlazak u šetnju unutar 60 do 90 minuta nakon jela. U tom periodu razina šećera u krvi je na vrhuncu. Osim toga, pokazalo se i u ovom istraživanju da šetnja nakon obroka pruža i dodatne prednosti, posebno ako je duža.

Što se tiče kratkih šetnji laganog intenziteta, one su korisne i za osobe koje već imaju dijabetes ili visoki krvni pritisak. Hodanje, ali i stajanje mogu pozitivno utjecati na razine glukoze.

Naime, nakon obroka u krvotok se otpušta glukoza što rezultira malim porastom razine šećera u krvi. Iako mali skokovi nisu abnormalni, održavanje razine šećera je ključno je u upravljanju dijabetesom, a uz aktivni angažman mišića tokom hoda, oni su ti koji upijaju višak glukoze iz krvotoka.

Bolji protok krvi ključan je pak za naše mišiće, udove i organe, što rezultira zdravijim krvožilnim sistemom.

Šetnja nakon večere oslobađa i serotonin koji pomaže boljem snu, reguliranju apetita, potiče pozitivno razmišljanje i poboljšava pamćenje.

Dodatne prednosti hodanja nakon jela
Hodanje nakon jela kao i hodanje općenito ima mnoge dobrobiti. Bez obzira imate li visoki krvni pritisak, dijabetes ili ste osoba bez zdravstvenih problema, uživanje u kratkoj šetnji nakon obroka poboljšati će vaše opće zdravlje.

Neke od prednosti hodanja nakon jela su:

regulacija rada crijeva
optimizacija limfnog sistema
poboljšanje crikulacije
oslobađanje “hormona sreće”.
Kako doći do toga da vam hodanje postane rutina?
Bitno je da vam hodanje bude ugodno i da tako postane vaša omiljena aktivnost pa i zabava.

Kako bi vam iskustvo bilo ugodnije možete:

slušati muziku ili audioknjigu
razmišljati o vašem danu ili planirati stvari koje su pred vama
povesti društvo i šetnju iskoristiti za druženje.
Ako izlazak u šetnju u nekom trenutku nije opcija, primjerice zbog lošeg vremena, zamijenite ga drugom aktivnošću.

plešite dok traju reklame
marširajte u mjestu dok perete suđe
skačite dok čekate vodu za kavu ili čaj da proključa
hodajte dok telefonirate.
Ovo je samo nekoliko ideja, ali sami možete smisliti druge aktivnosti koje će zamijeniti šetnju. No, kada je god to moguće izađite na svježi zrak i prošetajte.

Na kraju napominjemo da je svaku tjelesnu aktivnost pa tako i ovu važno prilagoditi vašem zdravlju i fizičkim ograničenjima. Ako je potrebno, posavjetujte se i s vašim liječnikom. Izvor: Raport

Ostavite komentar