TAMNA BOJA MOKRAĆE MOŽE BITI SIMPTOM BOLESTI: Znaci koji ukazuju da vam jetra ne radi kako treba

Nijedan neobičan znak koji primijetimo kad smo u toaletu ne treba zanemariti. Takav je slučaj i sa bojom mokraće koji može da ukazuje kako nešto nije u redu sa vitalnim organima.

Ako je ona previše tamna, gotovo narandžaste boje, treba proveriti druge parametre rada jetre. Ovaj organ ima više od 500 funkcija, od učešća u varenju hrane, do kontrole nivoa šećera i masnoća u krvi. Ona je zaslužna kad se organizam uspješno brani od infekcija, a oslobađa tijelo od toksina.

Upravo zbog svega toga treba hitno istražiti sve rane simptome koji signaliziraju da nešto nije u redu s jetrom. Tamna boja mokraće je jedan od njih. Naravno, ona se može javiti i zbog sasvim banalnih razloga kakav je nedovoljan unos vode u organizam.

Što više tečnosti pijete, to će koncentracija žutog pigmenta u mokraći biti manja, a urin svjetliji. Obrnuto, u slučaju teške dehidratacije, ona može poprimiti čak i svjetosmeđu boju.

Boja se mijenja i u zavisnosti od hrane koju jedemo – na primer, na nju utiču cvekla, bobičavo voće, pa čak i pivo, ali i zbog uticaja izvjesnih lijekova.

Ukoliko je jetra ugrožena, pojaviće se i neki od ovih simptoma:

žućkasta boja kože i beonjača
bol u stomaku i oticanje
otečenost nogu i zglobova
svrab na koži
hroničan umor
mučnina ili povraćanje
gubitak apetita i
sklonost ka lakoj pojavi modrica na koži.
Preporučuje se da odmah posjetite ljekara ako se pojavi bilo šta sa ove liste. (novi.ba)

Ostavite komentar