Naslovnica Zdravlje Volite li borovnice? Evo šta rade vašem zdravlju

Volite li borovnice? Evo šta rade vašem zdravlju

242
0

Volite li borovnice? Evo šta rade vašem zdravlju

Dobre stvari dolaze u malim pakiranjima, barem kada je riječ o borovnicama. Od travnja do rujna daju savršen slatko-kiseli okus svakom jelu, bilo da se radi o smoothieju, salati, jogurtu ili sladoledu.

Teško nabrojati sve zdravstvene dobrobiti borovnica, ali izdavajamo 5 ključnih.

1. Bogate su antioksidansima

Antocijanini (jedan od antioksidansa povezanih s dugovječnošću) koji se nalaze u borovnicama ono su što tom voću daje svijetlu plavu boju. Antocijanini također sadrže spojeve protiv starenja te mogu pomoći u preokretanju i popravljanju oštećenja slobodnih radikala i oksidacije.

2. Dobre su za zdravlje srca

Borovnice su također fantastične za kapilare i vaskularnu funkciju, što je pogodno za liječenje proširenih vena, kao i za zdravlje očiju. Jedna studija pokazala je da konzumacija jedne šalice borovnica dnevno može pomoći zdravlju kardiovaskularnog sustava. Borovnice sadrže snažne bioaktivne spojeve koji se nazivaju antocijanini, a zahvaljujući laboratorijskim pokusima i pokusima na životinjama znamo da antocijanini mogu smanjiti upalu, održati arterije zdravima i fleksibilnima, poboljšati protok krvi i smanjiti razinu kolesterola.

3. Dobre su za zdravlje mozga i podizanje raspoloženja

Jedna studija pokazala je da su sudionici koji su suplemente borovnice tijekom četiri mjeseca povećali aktivnost u dijelu mozga odgovornom za pamćenje, što je obećavajući pokazatelj. Poznate su i neke neuroprotektivne prednosti borovnica koje bi mogle imati sposobnost poboljšanja zdravlja mozga i raspoloženja.

4. Pune su prebiotičkih vlakana

Do sada ste vjerojatno čuli da uravnotežen crijevni mikrobiom može poboljšati raspoloženje, imunitet, kognitivnu funkciju i još puno toga. Stoga možda nije iznenađenje da su borovnice pune vlakana koja pomažu u postizanju dobro uravnoteženog i vrlo sretnog crijevnog mikrobioma. Naime, dobre bakterije u našim crijevima vole ta vlakna kako bi se umnožavale i bile zdrave. Dakle, pomažu u održavanju ravnoteže crijeva i dobrobiti mikrobioma te mogu pomoći u sprječavanju rasta loših bakterija u organizmu.

5. Mogu pomoći u smanjenju upala i alergijskih reakcija

Borovnice mogu pomoći kod alergijskih reakcija sprječavanjem prekomjerne proizvodnje histamina i pomaganjem stabiliziranja bijelih krvnih stanica koje reagiraju na alergene. Borovnice su prepune polifenola kvercetina za koji studije pokazuju da mogu pomoći svojim antialergijskim svojstvima stimulacijom imunološkog sustava, antivirusnim djelovanjem, inhibicijom otpuštanja histamina i smanjenjem proupalnih citokina.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)

 

Prethodni članakNASULA JE SO PO OKVIRU PROZORA: Kad vidite rezultat iste sekunde ćete uraditi isto
Sljedeći članakUOČILI STE CRNU LINIJU NA NOKTU? Ovo je upozorenje organizma: Evo šta je u pitanju