NEOBJAŠNJIVE MODRICE, NADIMANJE, OTEČENI GLEŽNJEVI: Evo šta je uzrok, tijelo šalje važno upozorenje!

Ako često primjećujete modrice na svom tijelu, a ne sjećate se da ste udarili u bilo šta, možda bi bilo dobro da se obratite svom ljekaru

Iako možda nisu svi razlog za zabrinutost, neki uobičajeni znaci koje nam naša tela daju kao upozorenja na veće probleme često se ignorišu.

Kada je naše zdravlje u pitanju, uvijek je bolje biti siguran nego žaliti. Zato je odlična ideja da zakažete pregled kod doktora kada primijetimo ove simptome.

Stoga, obratite pažnju na važne znakove na koje nam naša tijela ukazuju.

Ne zaboravite da se uvijek obratite svom ljekaru ako ste zabrinuti za svoje zdravlje.

1. Perut i gubitak kose

Imati ljuskavo vlasište može biti čest problem, a upareno sa gubitkom kose, to može biti znak nedostatka važnih vitamina i hranljivih materija. Nizak nivo cinka, vitamina B2, B3, B6 i B7, kao i gvožđa, mogu biti uzrok ovog svakodnevnog problema.

2. Naborane ruke i prsti

Pojavljivanje bora na našim telima je normalan, zdrav znak starenja, a prsti su nam obično smežurani kada ostanemo u vodi duži vremenski period. Ali kada naše ruke počnu da izgledaju naborano i gube elastičnost brže od drugih dijelova tijela, možda vam telo šalje upozorenje. Bore na prstima bez ikakvog izlaganja vodi mogu značiti dehidraciju, lošu cirkulaciju krvi ili problem sa štitnom žlijezdom.

3. Bijele mrlje na jeziku

Zdrav jezik obično ima ružičastu boju. Ako primetite da se na vašem jeziku pojavljuju bijele mrlje, to može biti znak oralnog drozda, koji je veoma čest među ljudima koji imaju dijabetes. One takođe mogu biti znak neadekvatne oralne nege, tako da bi poboljšanje oralne higijene moglo da riješi problem.

4. Osip na koži

Obično je crvena koža i svrab znak ekcema, ali ponekad osip, uz temperaturu, može biti uzrokovan i infekcijom ili dodirivanjem određenih biljaka. Čak i ako ne izgledaju veoma ozbiljno, ospe se mogu inficirati, pa se preporučuje da ih pregleda ljekar.

5. Otečeni gležnjevi

Otečeni gležnjevi su uobičajen znak trudnoće, ali ako ne očekujete dete, to može značiti lošu cirkulaciju krvi, probleme sa srcem ili nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu. Manje ozbiljan uzrok ovog simptoma je konzumiranje previše soli, što može dovesti do zadržavanja vode.

6. Suhe oči

To može dovesti do osjećaja peckanja, upale i oštećenja očiju. Suvoća može biti uzrokovana starenjem ili određenim lekovima, ali takođe može biti znak Sjogrenovog sindroma. Sjogrenovu bolest često prate suha usta, a to je poremećaj imunog sistema.

7. Nadimanje

Neka manja nadutost nakon obroka obično nije razlog za zabrinutost, ali može biti i znak osjetljivosti na hranu. Konzumiranje hrane na koju ste alergični (čak i ako to ne znate) uzrokuje oslobađanje gasova u vašem stomaku. Najčešća hrana koja uzrokuje ovo su pšenica i gluten.

8. Neobjašnjive modrice

Ako često primećujete modrice na svom tijelu, a ne sjećate se da ste udarili u bilo šta, možda bi bilo dobro da se obratite svom ljekaru. Neobjašnjive modrice mogu značiti jednostavan nedostatak vitamina, ali mogu biti i znak nečeg ozbiljnijeg, kao što je bolest zgrušavanja krvi.

9. Stalna žeđ

Uvijek je važno održavati svoje tijelo hidriranim i piti puno vode, ali stalan osećaj žeđi je tipičan simptom predijabetesa. Drugi uobičajeni simptomi su umor i učestalo mokrenje.

10. Nasumični trzaji mišića

Trzanje mišića može imati mnogo uzroka, uključujući fizičku aktivnost, stres, dehidraciju i nedovoljno spavanje. U ozbiljnijim slučajevima to može značiti neurološki poremećaj ili bolest bubrega.

11. Hrkanje

Iako najviše pati vaš partner, hrkanje je često bezopasno za vaše telo. Ređe, to može biti znak OSA (opstruktivne apneje za vrijeme spavanja). Ako imate OSA, potrebna je medicinska pomoć, a lekar vam može propisati medicinski uređaj koji vam pomaže da spavate i dišete bolje tokom noći. (novi.ba)

Ostavite komentar