KUHALA JE PARADAJZ I JELA 10 DANA: Kad je vidjela rezultat, nije mogla da vjeruje svojim očima

Ako volite svjež paradajz i ljeti uživate u raznim salatama koje ga sadrže, probajte i da ga dodate u jela i češće jedete kuvanog. Proces termičke obrade pojačava antioksidantnu aktivnost u paradajzu pa je zato i on veoma zdrav.

Paradajz sadrži dosta vitamina C i zato je dobro da ga pripremate na nižoj temperaturi. Jedna šolja sjeckanog paradajza sadrži više od 18 miligrama vitamina C, dakle petinu dnevne potrebe za njim. Ne zaboravite da ovaj vitamin igra ključnu ulogu u formiranju kolagena, vezivnog tkiva u koži, mišićima i desnima. Takođe, podržava normalne funkcije mozga i pomaže da imuni sistem radi dobro.

Paradajz je odličan izvor likopena, antioksidanta koji može da smanji rizik od srčanih oboljenja, karcinoma i degeneracije oka. Kuvanjem se količina likopena povećava.

Takođe, u paradajzu se nalazi i antioksidant beta karoten, koji pomaže da se organizam bori protiv oštećenja ćelija.

Jedna mana se mora spomenuti, a odnosi se na konzervirani pradajz. On obično sadrži dosta soli pa samim tim i natrijuma koji nije zdrav u većim količinama. Zato iskoristite sezonu paradajza, pripremajte sami sok i supu, i stavljajte ga što češće u razna kuhana jela. (novi.ba)

Ostavite komentar