‘MUČIO MI JE DETE, NIJE MI GA ŽAO’ Otac zlostavljane devojčice o smrti Ninoslava Jovanovića, osuđenog na doživotnu robiju

Ono što je zaslužio, to je i dobio. Ne osećam grižu savesti što je okončao svoj život i jedino mi je važno da se moja ćerka sada oseća bezbednije. Ona je sad konačno slobodna.
Zna da ga nema i može da krene dalje sa životom. On je moju ćerku mučio i upropastio za ceo život. Svejedno mi je zbog ovog što se desilo sa njim. Nimalo mi nije krivo, iskreno.

Ovo nam je juče, na vest o smrti Ninoslava Jovanovića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora zbog otmice i zlostavljanja njegove ćerke, rekao Robert K. On kaže da je porodici nakon svega što su preživeli od trenutka otmice do danas teško da priča o košmaru iz kojeg se izlaz tek sada nazire. Devojčica je završila osnovnu školu i sprema se za polazak u srednju, a opština je juče započela renoviranje njihove porodične kuće, u kojoj živi sa roditeljima, bakom i dedom.

Jovanović, koji je u javnosti bio poznat kao “malčanski berberin”, preminuo je pre dve večeri u Opštoj bolnici u Požarevcu. On je tu dovezen iz zatvora “Zabela”, gde je služio kaznu. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija su saopštili da je Jovanoviću pozlilo u četvrtak oko 22 sata, u sobi u kojoj je bio smešten, nakon čega je prebačen u zavodski stacionar, gde mu je pružena sva medicinska pomoć i urađen EKG. Nakon toga je prevezen u Opštu bolnicu u Požarevcu, na Odeljenje intenzivne nege, gde je preminuo.

Apelacioni sud u Nišu osudio ga je za otmicu i produženo krivično delo silovanja dvanaestogodišnje devojčice. Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu kojom mu je izrečena najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom Srbije. To je prva izrečena kazna doživotnog zatvora, koja je propisana “Tijaninim zakonom”, koji je usvojen 2019. godine. Jovanović je bio višestruki povratnik koji je u zatvoru do sada proveo više od 20 godina.

Devojčicu je oteo 20. decembra 2019. godine i zlostavljao je narednih 10 dana. Devojčica je pronađena krajem decembra, a u potragu su bile uključene stotine pripadnika policije, BIA, Vojske Srbije, prijatelji, rođaci, kao i građani dobrovoljci. Jovanović se skrivao u svom rodnom selu Malča do 5. januara, kada je uhvaćen u blizini groblja.

Devojčicin otac Robert priznaje da njihovi životi više nikada neće biti isti. Trude se da prevaziđu sve što ih je snašlo i krenu dalje, jer svojoj hrabroj ćerki to duguju.

– Deset dana sam strepeo da mi jave da je pronađena i strahovao hoće li je naći živu ili mrtvu. Trudio sam se da me to ne slomi, jer sam bio potreban ćerki, ali i supruzi, bio sam potreban porodici i sebi. A onda, kad sam zagrlio svoju devojčicu, počele su za mene nove bitke i još ih bijem, ali neću da odustanem. Zbog svega toga ja ne osećam grižu savesti i nije mi žao zbog njegove smrti. Bilo bi licemerno da izjavim nešto drugo. Bitno mi je samo da će ona sada moći da spava, da nastavi sa svojim životom, a i mi svi pored nje – iskren je Robert, koji pomaže majstorima u raščišćavanju terena za rekonstrukciju i dogradnju njihove porodične kuće.

Praktično su njih troje živeli u jednoj sobi, a sada će ćerka konačno imati svoju sobu. Radovi bi trebalo da traju dva meseca, a finansira ih Grad Niš.

Baka Zorica ne može da skine pogled sa svoje unuke, koja joj je sve na svetu. Sa puno ljubavi je odgajala i ne može da zamisli da je neko bio spreman da joj naudi.

– Kosti neka mu propadaju sto metara pod zemljom, on nas je pojeo, i mene i ćerku i ovo dete. Nemam reči kojima bih opisala kako nam je bilo. Posle svega, postala sam invalid, jer je stres učinio svoje. Moj lek je da gledam ovo čedo kako raste i da je ponovo srećna i spokojna – kaže baka Zorica.

OGULINAC NIJE DOČEKAO SUĐENJE

Smrt “malčanskog berberina”, podsetila je na slučaj Mladena Ogulinca (na slici) iz Starih Ledinaca, koji je 26. juna 2010. godine silovao i udavio osmogodišnju Mariju Jovanović, a zatim je dva meseca kasnije, 2. avgusta, na rođendan svoje žrtve, pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Centralnom zatvoru u Beogradu. Ogulinac je, kako je ustanovljeno, umro usled infarkta, i nije dočekao suđenje. Sahranjen je u Novom Sadu, u strogoj tajnosti, bez prisustva rodbine, na grobnom polju gde se sahranjuju neidentifikovani i beskućnici.

Slobodan Jovanović, otac male Marije, tri nedelje posle tragedije, koja je njegovu porodicu zauvek zavila u crno, smogao je snage i pokrenuo inicijativu za donošenje Zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, poznatom kao “Marijin zakon”, koji je i usvojen 2013. (LJ. P.)

ILIĆ SILOVAO MRTVU DEVOJČICU

Goran Ilić bio je prvi kome je izrečena tada najstroža kazna od 40 godina zatvora. On je 4. aprila 2001. u selu Parcani kod Ralje kamenom ubio, a potom mrtvu silovao Dušicu Ilić (15) iz istog sela. Devojčica je tog dana oko 19.15 autobusom iz Beograda stigla u Ralju, a zatim išla pešice ka Parcanima. Na putu ju je sačekao Ilić i napao, a zatim ostavio u kanalu pored puta i otišao kući, gde se presvukao i pokušao da ukloni tragove krvi sa odeće.

Sutradan je otišao na mesto ubistva i pored mrtve devojčice tražio sat, koji je mu je ona strgla prilikom borbe. Dušica je pronađena 11 dana kasnije, a Ilić je uhapšen dve nedelje posle zločina. Ilić je, inače, septembra 1984. na avalskom izletištu Šuplja stena ubio i dva puta silovao Zoru R. (35), majku dvoje maloletne dece, a tokom služenja kazne u “Zabeli” ubio je zatvorenika. Ovaj višestruki povratnik umro je u zatvoru. Prema nezvaničnim saznanjima, njegova majka, kada je saznala da je umro, nije želela da preuzme njegovo telo, i navodno je izjavila: “Moj sin je ubica, ne želim da preuzmem njegovo telo.”

OSETILA SAM OLAKŠANJE

Ni devojčica, koja je preživela deset dana pakla dok je bila u zarobljeništvu “malčanskog berberina”, ne krije da oseća olakšanje kada je čula vest o njegovom kraju.

– Nešto mi se spustilo iz grudi i sada kao da lakše dišem. Ne umem to da vam objasnim. Napokon je sve gotovo. Spremna sam da okrenem novi list i posvetim se tom cilju – priča nam devojčica, koja je i pored saznanja da je Jovanović u zatvoru osećala strah da bi mogao da joj naudi.

Kaže da je vreme učinilo svoje i da je napetost popuštala, ali da ju je teskoba pratila. Raduje se što su počeli radovi na kući i što će uskoro upoznati nove drugare kada krene u Srednju turističku školu. Pokazuje nam slike sa male mature na kojoj je zablistala u roze komplet /Izvor: Pink.rs/

Ostavite komentar