Ko je ubica bivšeg premijera Japana: Policiji rekao da nije želio da ga likvidira

Ubica bivšeg premijera Japana Šinzo Abea je Tetsuji Jamagami (41). Japanski mediji objavili su da je atentator bivši pripadnik japanske mornarice, koji je aktivnu službu napustio još 2005. godine.

Jamagami je bivšem premijeru prišao s leđa i pucao u njega dva puta dok je Abe držao govor pred okupljenima

Kako je kasnije utvrđeno, ubica je sam napravio oružje kojim je izvršio ubistvo, a nakon pucnjave je bacio oružje na ulicu gdje je i pronađeno.

Atentator je u policiji priznao zločin, rekavši da je “želio da ubije Abea“ jer ”nije bio zadovoljan njim“, a lokalni mediji prenose da je Jamagami rekao da nije zamjerao bivšem premijeru na njegovim političkim uvjerenjima.

Više detalja o motivima atentata, koji se dogodio dva dana uoči izbora u Japanu, nije poznato.

BBC prenosi da je ubica spremao i eksploziv, ali nije jasno da li je i kako planirao da ga iskoristi. Tokom pretresa njegove kuće pronađena je određena količina eksploziva, a očekuje se da japanski specijalci izvrše kontrolisanu eksploziju.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ranjen je tokom govora koji je držao u gradu Nara u okviru predizborne kampanje.

Ubica je prišao Abeu sa leđa i pucao dva puta. Abe je hitno prebačen u bolnicu gdje su ljekari pokušavali da ga reanimiraju, ali nažalost, nisu mogli ništa da učine, piše N1. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Ostavite komentar