Danas je prvi dan ljeta: Temperature će ići i do 40 stepeni

Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na jugu zemlje do 34 stepena

Danas je prvi dan ljeta.

Prvim danom ljeta se službeno smatra dan ljetnog solsticija, koji obično pada između 20. i 23. juna. Ove godine ljeto počinje 21. juna.

Kako se Zemlja okreće oko Sunca, ali i oko svoje osi njen položaj u određenom trenutku u odnosu na sunce definira godišnja doba.

Meteorološki, gledano prema temperaturi ljeto počinje tri sedmice ranije, početkom juna, pa se tri ljetna mjeseca smatraju juni, juli i avgust, iako kalendarski veći dio septembra nego juna pripada ljetnom godišnjem dobu.

Prognoza za naredne dane

Prema najavama meteorologa danas se u jutarnjim satima se očekuju prolazni lokalni pljuskovi sa grmljavinom u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Kasnije lokalnih pljuskova može biti u centralnim i istočnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između 13 i 18, na jugu zemlje do 21 stepeni. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na jugu zemlje do 34 stepena.

U srijedu preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim satima lokalnih pljuskova i grmljavine može biti u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura između 14 i 19, na jugu zemlje do 22. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 stepena.

U četvrtak prognozira se porast naoblake u Bosni koja će donijeti nestabilnost i usloviti u drugoj polovini dana lokalne pljuskove i grmljavinu. Sunčanije i bez padavina u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura do 36 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Nastavlja se razdoblje povoljnijih biometeoroloških prilika, većina populacije biće boljeg raspoloženja i primjerene radne motivacije.

Poslijepodnevni sati proteći će uz nešto izraženiji osjet sparine i vrućinu.

Opšta slika će biti nešto lošija na sjeveru zemlje, gdje bi prolazna nestabilnost tokom jutra, kod osjetljivih osoba mogla uzrokovati jačanje tegoba, stoga je poželjno biti oprezniji i ne izlagati se pretjeranim aktivnostima.

Sa odmicanjem dana i ovdje će biti ugodnije. Izvor: Avaz

Ostavite komentar