JEDINO OVAKO SE PRAVILNO KORISTI KLIMA: Ne igrajte se sa ZDRAVLJEM, posledice mogu biti kobne

U protivnom biste i vi mogli da završite kod lekara s nekim od simptoma koji se manifestiraju kao hronična upala sinusa, jaka glavobolja, ukočeni mišići, čak i upala pluća

Cilj ugradnje klima-uređaja u prostorije jeste obezbeđivanje prijatnijih životnih i uslova rada. Ali, njihovo korištenje može imati i negativne posledice, koje je vrlo lako izbeći ako se pridržavate nekih osnovnih pravila.

U protivnom biste i vi mogli da završite kod lekara s nekim od simptoma koji se manifestiraju kao hronična upala sinusa, jaka glavobolja, ukočeni mišići, čak i upala pluća.

Te zdravstvene tegobe, koje pogađaju sve uzraste, posledica su najčešče nepravilnog korišćenja rashladnih uređaja (najčešće velikih razlika u temperaturi spolja i unutra). Klima-uređaji koji su danas neophodni, stoga i dostupni gotovo svima, razlog su velikih gužvi u ORL ordinacijama tokom letnih meseci. Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer vrlo lako boravak u klimatizovanom prostoru može dovesti do upale uha.

Osnovna pravila

Razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne sme biti prevelika, tačnije ne sme biti veća od 7 do 10 stepeni. U protivnom, organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promeni temperature i dolazi do “šoka” koji negativno utiče na zdravlje. Dugotrajno izlaganje hladnoći utiče i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena, pa se i sve druge aktivnosti u mišićima, krvnim žilama i nervima odvijaju sporije.

Najzdraviji je način boravka u prostoriji da se ona prvo rashladi, a nakon toga klima-uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na spoljnu temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podneo “šok” i prilagodi se promeni. Posebnu pažnju treba posvetiti najmlađima jer boravak u klimatizovanom prostoru vrlo lako može dovesti do upale uha i grla. Najzdraviji način boravka u prostoriji je da se ona prvo rashladi, a nakon toga klima uređaj ugasiti

Održavanje i čišćenje klima uređaja takođe je važno. Filter kroz koji izlazi rashlađeni vazduh treba čistiti barem dva puta godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klima uređaja preporučljivo je i dezinfikovati s vremena na vreme uređaj odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

Klima uređaj nikad ne sme duvati direktno u vas. Takođe, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku vazduha. Pravilnom radu ventila može smetati i nameštaj u koji klima duva pa, ako je potrebno, napravite razmeštaj nameštaja za optimalan rad klima-uređaja.

Obratite pažnju na to koliko vrućine uđe kroz prozor tokom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima “bori” sa više vrućeg vazduha, to će jače raditi i tako će trošiti i više struje. U zavisnosti od toga koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju. Tako ćete klima-uređaju olakšati posao i produžiti mu rok trajanja, a i potrošićete manje struje, dakle i manje novca. (espreso.co.rs)

Ostavite komentar