Svi ih imamo u kući, a ne znamo koliko su OPASNE po zdravlje: Ovih pet stvari odmah izbacite napolje!

Koliko god da se trudimo da se oslobodimo viška stvari, u kući uvek imamo bar nekoliko kutija viška, a o plastičnim posudama i da ne govorimo.

Međutim, naše navike bi mogle da nam naprave veliki problem jer stručnjaci upozoravaju da neke stvari koje svi imamo u kući, mogu da budu opasne po naše zdravlje.

A na spisku stvari koje odmah morate da izbacite iz svog doma nalaze se:

Kartonske kutije

Ako i vi ostavljate kartonske kutije u kojima ste dobili nešto što ste kupili onlajn, bilo bi dobro da ih se što pre otarasite.

Stručnjak za zdravlje žena Karin Ešli napominje da kutije pređu veliki put pre nego što stignu do nas – od skladišta, prljavih kamiona, vozova, aviona, brodova i slično. Te kutije su izložene raznim hemikalijama i ko zna čemu još, upozorava ona, dodajući da su te kutije idealno mesto na kojem razni insekti mogu da izlegnu jaja, pa možete čak i da se nečim zarazite.

Naravno, Ešlijeva ističe da hemikalije kojima su kutije evenutalno bile izložene ne mogu da vas ubiju, ali podseća da nema potrebe da izlažete svoje telo njima.

Plastične posude za hranu

“Verovatno ste čuli za BPA u plastici ili za proizvode koji se reklamiraju kao ’BPA free’”, kaže Karin Ešli, objašnjavajući da je ova supstanca odavno sastojak u plastici, ali da se tek poslednjih godina govori o njegovoj štetnosti.

BPA se takođe nalazi u brojnim proizvodima za negu žena, a ponekad se zamenjuje i drugim štetnim supstancama poput BPS-a ili ftalata, koji utiču na endokrini sistem, izazivajući hormonalni disbalans kod muškaraca i žena.

Naročito su opasne plastične posude u kojima se skladišti hrana, jer ovi sastojci mogu da pređu na hranu, posebno ako je hrana topla.

Izbeljivač

Mnogi se kunu u efikasnost izbeljivača kada je u pitanju pranje i čišćenje, ali zapravo je veoma opasan po zdravlje. Poseban je problem kada se kombinuje sa drugim sredstvima za čišćenje jer može da dođe do hemijske reakcije.

Ukoliko imate izbeljivač kod kuće, ni slučajno ga ne kombinujte sa sredstvima koja sadrže amonijak, jer ova opasna mešavna može da izazove čak i upalu pluća.

Aerosolne limenke

“Aerosolne limenke sadrže mešavinu opasnih hemikalija, zbog čega mogu da eksplodiraju. Kada se to desi, može da dođe do povreda”, upozorava Ešli Martin.

Jaka sredstva za čišćenje

“Možete li da izgovorite nazive sastojaka u sredstvima za čišćenje koja koristite? Ako je odgovor ’i ne baš’, treba da razmislite o korišćenju sirćeta, sode bikarbone i biorazgradivih proizvoda”, savetuje doktor Džejkob Haskalovići.

On upozorava da mnoga sredstva poput amonijaka i izbeljivača mogu da iritiraju kožu, oči i pluća.

“Jaka sredstva za čišćenje mogu da ubiju i zdrave bakterije i da utiču na epigenetiku (način na koji se geni samoregulišu) na potencijalno negativan način. Blaži proizvodi očiste dovoljno dobro, limun, na primer, a istovremeno su daleko nežniji prema mikrobiomima, bakterijama na koži i digestivnom sistemu”, kaže doktor. (objektiv.rs)

Ostavite komentar