Naslovnica Zdravlje AKO VAS BOLI GLAVA POSLIJE JELA, OBAVEZNO IZVADITE KRV: Bezazlen simptom upozorava...

AKO VAS BOLI GLAVA POSLIJE JELA, OBAVEZNO IZVADITE KRV: Bezazlen simptom upozorava na tešku bolest, može imati opasne posljedice

95
0

AKO VAS BOLI GLAVA POSLIJE JELA, OBAVEZNO IZVADITE KRV: Bezazlen simptom upozorava na tešku bolest, može imati opasne posljedice

Glavabolja nakon jela može da ukaže na dijabetes, alergije i reakcije na toksične supstance. Kada u pozadini ovog simptoma stoji šećerna bolest i drugi problemi u radu pankreasa, onda dolazi do poremećaja u lučenju insulina tokom jela, javljaju se hiperglikemija ili hipoglikemija.

“To dovodi do energetskog ‘izglađivanja’ mozga, što on signalizira bolom u glavi”, objašnjavaju endokrinolozi.

Po riječima ljekara sa klinike Mejo, uzrok bolova može biti i sastav hrane.

“Glavobolja može da se javi zbog alergijskih reakcija na određenu hranu. Takođe, mozak može da reaguje bolom na povećanje toksičnih supstanci u krvi, a koje se danas u sve većoj količini nalaze u hrani”, kažu lekari.

Pored ovog simptoma, postoje i drugi naizgled bezazleni znaci koji mogu da ukažu na dijabetes, a to su slabost u rukama i stopalima, ekstremna žeđ i drugi.

Dijabetes se smatra jednom od najčešćih endokrinoloških bolesti savremenog života. Kako bolest progresuje, tako dolazi do stvaranja nepovratnih promena na organima obolelog, a najčešće su zahvaćeni vaskularni i nervni sistem, bubrezi, kao i retina. Tokom vremena, dijabetes može oštetiti srce, krvne sudove, bubrege, vid i nerve. Evo koje su najčešće posledice šećerne bolesti:

Odrasli sa dijabetesom imaju dva do tri puta veći rizik za nastanak srčanog udara i šloga.
U kombinaciji sa smanjenjim protokom krvi i neuropatijom (oštećenje nerava) povećava vjerovatnoću pojava ulceracija, infekcija stopala i eventualnu potrebu za amputacijom.
Dijabetesna retinopatija je važan uzrok sljepila i nastaje kao posljedica dugotrajne akumulacije oštećenja malih krvnih sudova retine. Statistički gledano, 2,6 dsto ukupnog broja slepila posledica je dijabetesa.
Dijabetes je jedan od vodećih uzroka bubrežne insuficijencije. (novi.ba)

Prethodni članakBIBER, SIRĆE + OVA 3 SASTOJKA SU PRAVO ČUDO: Od ovoga komarci i muhe bježe, trik koji djeluje (RECEPT)
Sljedeći članakAKO SU VAM LAKTOVI PREVIŠE SUHI, PROVJERITE KRVNU SLIKU: Mogu biti SIMPTOM opasne bolesti, posebno ako vas svrbe