Naslovnica Svijet Pogledajte tuču u ruskom supermarketu za vreću šećera: (VIDEO)

Pogledajte tuču u ruskom supermarketu za vreću šećera: (VIDEO)

473
0

Pogledajte tuču u ruskom supermarketu za vreću šećera: (VIDEO)

Najveća briga Rusa trenutno su sve manje zalihe hrane u njihovim supermarketima kao i rastuća cijena robe koja je još uvijek dostupna, piše BBC.

“Šećer je nestao s mnogih polica supermarketa”, kazao je BBC-jev reporter Steve Rosenberg koji je i sam posvjedočio tom prizoru. U njegovom lokalnom moskovskom supermarketu uvedena su, kaže, ograničenja na osnovne prehrambene artikle poput soli i ulja, kako bi se spriječila panična kupovina.

Ruski mediji pišu o panici koja je u javnosti zavladala zbog šećera, piše Jutarnji.

U Habarovskom kraju, krajnjoj istočnoj pomorskoj regiji Rusije, supermarketi su nametnuli ograničenja od dva kilograma po kupcu za šećer, brašno, rižu, heljdu, sol i tjesteninu; dvije litre ulja i tri staklenke dječje hrane. O ograničenjima je izvijestio ruski poslovni dnevnik Kommersant.

U glavnom gradu regije Habarovsku vlada panično kupovanje šećera, a on je nestao s polica mnogih supermarketa, javlja lokalna novinska agencija.

Međutim, zamjenik ministra industrije i trgovine Viktor Jevtuhov insistira da ‘nema problema sa šećerom’, budući da Rusija proizvodi dovoljno za svoje potrebe te je zabranila izvoz šećera.

Iz lanca supermarketa Vkuster iz Sankt Peterburga kazali su za Kommersant da također ograničavaju prodaju šećera na dva kilograma po kupcu.

“Kada jedan kupac napuni cijelu korpu vrećama šećera, drugi ga gledaju i razmišljaju o tome da i oni naprave zalihe”, komentarisao je direktor Vkustera Sergej Plis razlog ograničenja.

Prošloe sedmice nacionalna statistička služba Rosstat priopćila je da su cijene šećera skočile za gotovo 13%.

Sankcije uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu ozbiljno su oslabile rublju i potaknule inflaciju, dižući cijene hrane. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Prethodni članakMASKA KOJU MORATE DA PROBATE! Čini kosu SJAJNOM i JAKOM, potrebna su SAMO 3 sastojka!
Sljedeći članakPogledajte kako je Nurkić uzeo mobitel od navijača i bacio ga (Video)