Naslovnica Zanimljivosti SMANJITE IZNOS NA RAČUNU ZA STRUJU: Ove uređaj svaki put obavezno ISKLJUČITE...

SMANJITE IZNOS NA RAČUNU ZA STRUJU: Ove uređaj svaki put obavezno ISKLJUČITE IZ UTIČNICE kad ih ne koristite, TROŠE KAO LUDI

334
0

SMANJITE IZNOS NA RAČUNU ZA STRUJU: Ove uređaj svaki put obavezno ISKLJUČITE IZ UTIČNICE kad ih ne koristite, TROŠE KAO LUDI

Možda i ne shvatamo koliko nam svakodnevne navike povećavaju troškove, ali isto tako i zagađuju našu okolinu.

Smanjite upotrebu električne energije

Koliko god ovo zvučalo banalno, samo se okrenite oko sebe i posmatrajte uređaje i svjetla po kući koji vam nekada rade gotovo bespotrebno. Televizor, kompjuter, lampe, sve su to uređaji koji znatno utiču na potrošnju električne energije i na vaš mesečni račun. Ukoliko niste u mogućnosti da koristite obnovljive resurse energije, kao naprimjer solarne panele koji vam se isplate nakon nekog vremena, onda samo napravite sebi podsjetnik da treba da gasite uređaje i svetla kada nisu u upotrebi.

Izvucite sve punjače iz štekera kada nisu u upotrebi

Možda niste znali, ali punjač iako nije konektovan na vaš telefon, crpi određenju energiju. Najbolja solucija je ako imate produžni sa više utičnica i prekidač kojim možete da gasite sve uređaje odjeednom.

Ta vrsta potrošnje električne energije zove se “fantomsko opterećenje”, takođe poznato i kao vampirsko napajanje. To je jednostavnim riječima električna energija koju troši elektronski uređaj dok je isključen ili u režimu pripravnosti. To je snaga koja održava podešavanja vašeg TV-a i održava sat na vašoj mikrotalasnoj pećnici, ali ova snaga ima svoju cenu.

Koristite platnene kese, šolje ili termose upotrebljive više puta

Iako je ovaj trend sve popularniji, pogotovo od kada su plastične kese počele da se naplaćuju, mnogi koji i poštuju ovaj trend vrlo često zaborave svoje platnene torbe i sjete ih se tek kada dođu na kasu. Zbog toga najbolje je da imate 2-3 kese koje su upotrebljive više puta koje ćete staviti na različita mjesta kako biste se sjetili da ih ponesete pre odlaska u prodavnicu. Naprimjer jednu na izlazu iz stana, drugu u džep od jakne, treću u auto. Kada kupujete krupnije voće, kao naprimjer banane, trudite se da ne uzimate kesu za to, već da nalepnicu nalijepite direktno na proizvod.

Isto tako u dosta kafeterija možete poneti svoj termos i dobiti kafu u njemu, gde ćete smanjiti upotrebu jednokratnih šolja. Na nekim mestima čak možete dobiti i kafu po jeftinijoj ceni ako donesete svoju šolju.

Na mjesečnom nivou ukoliko koristite platnene kese i svoje termose možete znatno uštedeti, samo stavite na papir koliko često idete u prodavnicu ili pijete kafu, piše Magazin Novosti.

Smanjite upotrebu ambalaže

Ambalaža je svuda oko nas. Plastična, metalna ili bilo kakva. Reciklaža je u redu, ali otpad se gomila u nenormalnim količinama, gde dosta i reciklažnog otpada završava na deponiji a ne u reciklaži. Pogledajte samo šta kupujete u koliko plastike je prisutno o vašem domu. Od kućne hemije, kozmetike, do proizvoda iz prodavnice, kesica grickalica i slatkiša, itd. Ukoliko želite da budete ekološki svjesni, potrudite se da umanjite bespotrebnu kupovinu nekih artikala, ili kupujte na mjeru što je više moguće. Takođe kućnu hemiju i kozmetiku, kupujte u većim ambalažama i dopunjujte vaše kućne dispenzere, umjesto da gomilate male bočice kojima treba hiljadu godina da se razgrade. Videćete da ćete mesečno uštedeti znatno novca kada budete postali svesni šta i koliko kupujete mehanički,

Reciklirajte

Iako u našoj državi i dalje ne postoji program za povrat novca manje ambalaže, bar se potrudie da u tom smislu budete ekološki svjesni i da reciklirate uvijek koliko možete.

Ali tamo gde možete zaraditi malo novca jeste da reciklirate stare kućne aparate, mobilne telefone, računare i sav elektronski otpad. Zarada nije velika, možete za uređaj dobiti od 500 do 2000 dinara, ali svakako je i to bolja opcija nego da vam se elektronski otpad vuče po kući koji ne koristite. Na ovaj način možete zaraditi malo novca, ali i omogućiti elektronskom otpadu da bezbjedno završi na reciklažnom mjestu namjenjenim za to. (novi.ba)

Prethodni članakSVRAB, NELAGODNOST, CRVENILO – POJAVIO VAM SE ČMIČAK NA OKU: Evo kako da ga se riješite u rekordnom roku
Sljedeći članakBrat (21) joj je POGINUO, a reakcija muža je ZAPREPASTILA: “Igrao je bolesnu igru, tresla sam se”