PRVI SUSRET PUTINA I ZELENSKOG! Pregovori trajali DEVET SATI, a “HLADAN” pogled ruskog lidera dao jasan odgovor (VIDEO)

Ovaj susret ujedno je bio i prvi put da su se u okviru ovog formata susreli Vladimir Putin i Volodimir Zelenski.

Prvi susret Ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodomira Zelenskog dogodio se u decembru 2019. godine u Parizu, na samitu na kom su učestvovali i predsednik Francuske Emanuel Makron i Nemačka kancelarka Angela Merkle. Kako su tada mediji preneli, predsednici su se na samitu dogovorili da se do kraja 2019. godine u potpunosti primeni sveobuhvatan sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine koji je tada bio u jeku.

Ovaj susret ujedno je bio i prvi put da su se u okviru ovog formata susreli Vladimir Putin i Volodimir Zelenski.

Rojters je tada preneo da su razgovori u Parizu trajali devet sati, dok je britanska agencija primetila da je govor tela Putina i Zelenskog bio “hladan” i da se oni javno nisu rukovali, kao i da su izbegavali kontakt očima.

 U jednom momentu, kada su se sastali i seli za okrugli sto, pre početka razgovora i isključivanja medija iz sale, koji su u tom trenutku bili prisutni, Vladimir Putin je opomenuo Volodimira Zelenskog da pogleda u kameru fotoaparata.

Kakav je dogovor tada sklopljen između Putina i Zelenskog?
Naime, oni su se na sastanku u okviru Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Francuska, Nemačka i Ukrajina, dogovorili da se oslobode i razmene svi zatvorenici koji imaju veze sa sukobom, takođe do kraja 2019. godine.

Dogovorili su se da do kraja marta 2020. godine rasformiraju vojne snage u tri oblasti u Ukrajini, prenosi BBC. Na konferenciji za novinare posle razgovora u Jelisejskoj palati, Putin je pozdravio sastanak četvorke, navodeći da predstavlja važan korak ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini.

Putin je pozvao i na izmene ukrajinskog Ustava da bi se Donbasu dao specijalan status.

Dodao je i da je potrebno da se omogući više prolaza za civile na istoku Ukrajine i da se da amnestija ljudima koji su ucestvovali u konfliktu.

Zelenski je novinarima rekao da Ukrajina neće pristati na teritorijalne ustupke u zamenu za postizanje mira.

On je dodao da njegova zemlja mora da ima potpunu kontrolu nad svojim istočnim područjima i da na tom polju neće praviti kompromise.

Takođe je preneo da je problem izvoza ruskog gasa kroz Ukrajinu otklonjen i da će se raditi na sporazumu po tom pitanju.

Rusija i Ukrajina se ni tada nisu složile o pojedinim pitanjima, kao što su povlačenje proruskih snaga i izbori u oblastima Ukrajine, koje su pod kontrolom pobunjenika.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je bio domaćin razgovora zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekao je da su na sastanku bile vidne razlike.

– Nismo došli do čudesnog rešenja, ali smo postigli napredak – rekao je tada Makron i dodao da sama činjenica da su se sastali u Parizu važan rezultat.

Merkel je istakla da je u Parizu pokazana dobra volja.

– Imamo mnogo posla da uradimo, ali nakon današnjeg sastanka smatram da postoji dobra volja da se reše teška pitanja – navela je Merkel. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Ostavite komentar