Maroko / Akciju spašavanja gleda cijeli svijet: Kako je maleni Rayan upao u rupu (VIDEO)

Svaki tren čekamo informaciju da je maleni Rayan, dječak iz Maroka koji je upao u bunar dubok 32 metra i čije spašavanje prati cijeli svijet, izvučen iz rupe.

Prema posljednjim, ali nezvaničnim informacijama, spasioci su izvukli dijete i s njim je sad tim medicinskih radnika koji ga pregledavaju te su mu dali kisik. Dio arapskih medija  navodi da dječak ima povrede kičme, noge, glave i pluća. Al Arabiya javlja da je dječak živ, ali da nije pri svijesti.

Prema drugim informacijama, do dječaka treba prokopati još oko 70 centimetara, a jedan medij je javio da su stigli do njega, ali ne mogu medicinski krevet da izvuku kroz rupu.

U jednom trenutku tokom LIVE prijenosa vidjeli smo i obrušavanje manjeg kamena koji je za sobom povukao nešto zemlje, što je nešto od čega mnogi strahuju…

Rayan (5) se igrao vani u utorak, prvog februara.

Iznenada je nestao u rupi koja služi kao bunar čiji je vlasnik njegov otac. Zapeo je na oko 32 metara dubine.

Roditelji su ga čuli kako viče. Uzeli su svjetiljke i pogledali u rupu.

Vidjeli su sina i spustili mu uže. Nisu ga uspjeli izvući. Nakon toga su nazvali dežurne službe.

Spasioci su pokušali u rupu spustiti volontera koji će izvući dječaka no rupa je bila preuska.

U srijedu su stigle mašine i počeli su kopati rupu horizontalno s bunarom. No morali su kopati pažljivo kako se tlo ne bi urušilo. Isti dan su osnovali grupu stručnjaka kako bi dijete izvukli što prije van, podsjećaju 24sata.

Njegov otac je rekao medijima kako nije spavao otkako je dječak pao u rupu. Priča, video i fotografije su objavljeni na društvenim mrežama. Dramatično spašavanje prati cijeli svijet na Twitteru.

Spasioci su dječaku doveli kisik te su ga opskrbili hranom i vodom. Cijelo vrijeme ga snima kamera i prate njegovo stanje. Dječak je živ, ima manju ozljedu na glavi, a ne zna se da li je okusio hranu ili nije.

U četvrtak se kopalo vertikalno kako bi došli do dubine od 32 metra. Oglasila se i vlada koja je rekla da se radi sve kako bi se spasilo dijete. Na mjesto su poslali hitnu i helikopter kako bi dječaku, kad ga izvuku osigurali medicinsku pomoć i odvezli ga u najbližu bolnicu.

U petak su iskopali rupu do dubine od 32 metra i počeli su kopati horizontalno kako bi došli do dječaka. Doveli su i velike cijevi te su ih postavili kako bi zaštitili spasioce od manjih odrona, ali i samog Rayana dok ga budu izvlačili. Na mjestu događaja je puno lokalnog stanovništva i lokalnih novinara, a u petak su stigle i svjetske medijske kuće.

Međunarodni stručnjaci koji su pomagali izvući dječaka koji je 2019. pao u bunar u Španiji ponudili su svoju pomoć. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Ostavite komentar