Naslovnica Zdravlje DA LI VAM TRNU RUKE? OBRATITE PAŽNJU: To može biti najraniji SIMPTOM...

DA LI VAM TRNU RUKE? OBRATITE PAŽNJU: To može biti najraniji SIMPTOM ovih 6 bolesti

1314
0

DA LI VAM TRNU RUKE? OBRATITE PAŽNJU: To može biti najraniji SIMPTOM ovih 6 bolesti

Ukoliko osjetite trnjenje u rukama, obavezno se obratite ljekaru i prekontrolišite zdravstveno stanje.

Ljekari upozoravaju, da to u određenom broju slučajeva može biti najraniji znak nekih mnogo ozboljnijih zdravstvenih stanja.

Evo na kojih 6 oboljenja najčešće ukazuje osjećaj trnjenja:

Multipla skleroza

Multipla sklerozu karakteriše propadanje nerava kičmene moždine. Kao rezultat, prolaz nervnih impulsa je prekinut, osjetljivost udova se smanjuje, a to na kraju dovodi do utrnulosti u rukama.

Cervikalna osteohondroza

Ova ozbiljna bolest povezana je sa poremećajima cervikalne kičme, usljed čega se nerv stisne i poremeti pravilan protok krvi. Prvi simptomi obe bolesti, osim trnjenja ruku je i glavobolja i poremećena koordinacija pokreta.

Sindrom karpalnog tunela

Bolest je prilično česta među onima koji obavljaju monoton i rad koji zahtijeva identične pokrete ruku. Usljed stalnog ponavljanja istih pokreta prstiju, tetive mogu da oteknu, što uzrokuje utrnulost u rukama.

Venska tromboza

U ovom stanju, krvni ugrušak može usporiti protok krvi. I, kao rezultat, kiseonik i neophodne supstance ne stignu na odredište, a onda se javljaju trnci.

Anemija i dijabetes melitus

Ove bolesti često uzrokuju lošu cirkulaciju u gornjim i donjim ekstremitetima.

Moždani udar ili cerebrovaskularna povreda

Ovo je najopasniji od svih navedenih uzroka utrnulosti. Moždani udar je akutni poremećaj snabdijevanja krvi u mozgu. Generalno, vaskularne bolesti mozga zauzimaju 2. mjesto u statistici mortaliteta. Ukoliko se javi osjećaj trenjenja, nabolje je što prije se javiti ljekaru. (novi.ba)

Prethodni članakGREŠKA S KAFOM ZBOG KOJE SE SALO GOMILA NA STOMAKU: Ako je ovako pijete, NE GINU vam masne naslage oko struka!
Sljedeći članakŽENE, BOLE LI VAS PREPONE: Ako jesu – dobro obratite pažnju, EVO ŠTA TO ZNAČI