Naslovnica Zdravlje DR JAGODA JORGA: Ako ste na dijeti, OVO je NAJGORE što možete...

DR JAGODA JORGA: Ako ste na dijeti, OVO je NAJGORE što možete učiniti svom tijelu!

203
0

DR JAGODA JORGA: Ako ste na dijeti, OVO je NAJGORE što možete učiniti svom tijelu!

Ako razmišljate o detoksikaciji organizma, ovo morate da pročitate

Nutricionisti se često zalažu za gladovanje, tj. izbjegavanje hrane barem jednom nedeljno, a obrazloženje je da se tijelo samo tako može riješiti toksina.

Ko je ovih dana preterao sa hranom, vjerovatno razmišlja o detoksikaciji. Specijalista higijene i ishrane prof. dr Jagoda Jorga iznijela je svoje mišljenje u emisiji “Uranak” televizije K1.

Da li je dobro gladovati cijeli jedan dan i piti samo sokove?

“Apsolutno ne. Detoksi su jedna od najgorih dijeta trenutno, na spisku trendi režima ishrane su među prvih pet mjesta. Gladovanje ili autofagija, nije daleko od pristupa takozvane detoksikacije. Apsolutno su to izuzetno, izuzetno loše stvari”, rekla je ona i objasnila zašto.

“Kada mi unesemo jedan dan detoksa, svježe cijeđeno povrće i voće, to je cunami šećera u organizmu. Nismo promijenili filtere već smo ih zapušili, i taj šećer mora da se odloži u sve moguće ćelije, mora negde da se zalepi, time ubrzava starenje ćelija i vodi ka smrti ćelija. Detoksi su nešto što apsolutno ne treba primjenjivati”, rekla je ona.

Pravilan rad bubrega i jetre omogućava da se telo pročisti, a za to je potrebno unositi samo jednu stvar – vodu.

“Dovoljna količina vode je preduslov da naš bubreg, koji je pored jetre glavna stanica za prečišćavanje, mogao da radi svoj posao. Pristupi gde se kaže, evo idu praznici, pa se opusti i jedi koliko hoćeš, štetni su jer praktično opterećuju bubrege. Ne smemo da pređemo kapacitet svog tela, neće bubreg čekati sutra i prekosutra da to odstrani, on to mora da radi tog momenta kada je to nešto ušlo i napravilo višak. To može da bude i mast i šećer, i so i mnoge druge stvari”, rekla je ona.

“U motor koji troši benzin nećemo sipati naftu. Važan je unos, mi opteretimo svoj metabolički kapacitet i onda se priča dalje, naravno, komplikuje. Voda je nezaobilazno važna stvar”, rekla je ona.

Detoksi od po tri dana nikako neće otkloniti sve što smo unijeli u sebe.

“Apsolutno je netačno da hoće, samo će dodatno sve zapušiti”, rekla je ona. (novi.ba)

Prethodni članakOpasan zločinac pao posle 20 GODINA bekstva: Odao ga neverovatan DETALJ sa fotke, bilo je kao u filmovima
Sljedeći članakHteli da kupe picu lažnom novčanicom od 2.000 DINARA: Kad im je radnik prigovorio, usledio je HOROR