Naslovnica Zanimljivosti Za građane BiH otvara se novo tržište rada: Godišnja plaća i do...

Za građane BiH otvara se novo tržište rada: Godišnja plaća i do 250.000KM, ovo su najtraženija zanimanja

238
0

Za građane BiH otvara se novo tržište rada: Godišnja plaća i do 250.000KM, ovo su najtraženija zanimanja

Na jednom mjestu morate riješiti boravišnu dozvolu za strance koja se izdaje na godinu dana, a u općini ćete se prijaviti prilaganjem osobne iskaznice ili putovnice, kopije radnog ugovora i ugovora o najmu stana.

Švicarsko savezno vijeće Hrvatskoj je dodijelilo status slobodnog protoka ljudi i to od prvog dana 2022. godine. Tako će i građani Bosne i Hercegovine koji posjeduju hrvatski pasoš od 1. januara moći konkurirati i na švicarskom tržištu jer novim statusom pojednostavljena je birokracija.

Na jednom mjestu morate riješiti boravišnu dozvolu za strance koja se izdaje na godinu dana, a u općini ćete se prijaviti prilaganjem osobne iskaznice ili putovnice, kopije radnog ugovora i ugovora o najmu stana. Platit ćete naknadu za izradu iskaznice, fotografirati se za istu te je za nekoliko dana pronaći u svom poštanskom sandučiću.

Onda kreće potraga za poslom. Kako javlja Net, prema stranici jobs.ch, švicarsko tržište rada u potrazi je za gotovo 92.000 djelatnika. Najveća potražnja je u građevinskom sektoru, a nedostaje i radnika u zdravstvenom.

Prema podacima švicarskog zavoda za zapošljavanje, traži se i velik broj njegovatelja/ica, a znatna je i potražnja za električarima, software developerima, voditeljima projekata, savjetnicima u prodaji, stolarima, prodavačima, instalaterima sanitarija te referentima.

Što se pak tiče plaće, prema portalu Lohnanalyse, prosječna bruto godišnja plaća njegovatelja iznosi oko 58.427,80 švicarskih franaka što je nešto više od 110.000 maraka godišnje. Mjesečno bi to bilo oko 9.000 maraka.

Električari u prosjeku zarađuju gotovo 10.000 KM mjesečno dok software deweloperi za svoj rad u istom periodu dobiju oko 12.000 maraka. Izvor:  Hayat

Prethodni članakBRUTALNO SUOČAVANJE! CAR IZNEO SVE ŠTO MU JE DALILA TAJNO PRIČALA, DEJAN SPUSTIO GLAVU: Rekla je da će mu uzeti honorar, kuću, SVE
Sljedeći članakTevhida iz Velike Kladuše plače za uginulom kravom- svojim jedinim izvorom prihoda