Naslovnica Zdravlje AKO PRIMIJETITE OVO NA KOŽI, OBAVEZNO TESTIRAJTE KRV: I ljekari ga često...

AKO PRIMIJETITE OVO NA KOŽI, OBAVEZNO TESTIRAJTE KRV: I ljekari ga često zamijene za običan osip, a simptom je teške bolesti

317
0

AKO PRIMIJETITE OVO NA KOŽI, OBAVEZNO TESTIRAJTE KRV: I ljekari ga često zamijene za običan osip, a simptom je teške bolesti

Simptom ozbiljne i teške bolesti veoma lako se može pogrešno protumačiti kao obično kožno oboljenje. Stručnjaci upozoravaju na šta da obratite pažnju i provjerite da li je riječ o lupusu.

Koža je najveći organ na našem tijelu, i dok mnogi od nas najviše brinu kako da joj što duže zadržimo mladalački izgled i izbjegnemo bore, na njoj se ponekad mogu vidjeti znaci koji ukazuju na bolest nekih drugih organa.

Iznenadna pojava plikova, perutanja, promjene boje ili osipa mogu da ukazuju na prisustvo autoimune bolesti, alergije, virusa ili čak srčane bolesti. A ako primijetite određeni tip osipa na jednom posebnom dijelu tijela, obavezno provjerite krv. Na licu se može javiti osip koji je vro karakterističan i koji se često pogrešno dijagnostikuje, a govori i teškoj bolesti. Takozvani “leptirski osip” se obično koristi kao marker za identifikaciju lupusa.

Ako primetite crveni osip preko obraza i mosta nosa, postoji velika šansa da je riječ o leptirskom osipu. Prema Klinici Mejo, ovo stanje kože se manifestuje kao pojava crvenih, ružičastih ili ljubičastih “pečata”, a koji mogu da se perutaju ili su glatke površine i obično je taj oboljeli dio “izdugnut” u odnosu na ostatak kože. Leptirski osip može da se pojavi i nestane u roku od nekoliko dana ili nedelja, a obično je simptom nekoliko različitih oboljenja, među kojima je i lupus.

Oko 50 odsto svih pacijenata sa lupusom razvije osip u obliku leptira, pokazuju istraživanja Džon Hopkins lupus centra.

Lupus je hronična autoimuna bolest koja može da napadne različite organe, naročito kožu, zglobove, krv i bubrege. “Hronična” znači da može da traje dugo vremena, a “autoimuna“ da postoji poremećaj imunog sistema, koji umesto da štiti telo od bakterija i virusa, napada sopstvena tkiva bolesnika. Prema klinici Mejo, drugi simptomi lupusa uključuju umor, gubitak kose, osjetljivost na svetlost, suve oči, maglu u mozgu i bolove u zglobovima.

Često se pogrešno dijagnostikuje

Leptirski osip se najčešće tumači kao pojava opekotina od sunca ili rozacee. Istina, ovaj oblik osipa jeste uobičajen znak rozacee (bakterijske infekcije) i lajmske bolesti između ostalih stanja, a takođe može da oponaša opekotine od sunca.

“Dok osip od rozacee može da izgleda kao lupus, razlika je u tome što lupusni osip nema crvene ‘kvrge’ koje su tipične za rozaceu, iako osip može biti ’izdignut’ na koži”, navode stručnjaci.

Pošto postoji rizik da se pogrešno dijagnostikuje, ako primijetite ovaj osip, najbolje je da se obratite ljekaru kako biste uradili test krvi i otkrili uzrok. Na osnovu antifosfolipidnih antitela, antinuklearnih antitela ili niskog broja trombocita može da se utvrdi da li je riječ o lupusu. (novi.ba)

Prethodni članakUdala se za sebe, a iz ovog RAZLOGA je odlučila da se razvede: Cela zemlja pozdravlja njenu odluku
Sljedeći članakAKO PRIMIJETITE OVO KAD RAZBIJETE JAJE, ODMAH IH BACITE! To je siguran znak da je “zatrovano” OPASNOM BAKTERIJOM