Naslovnica Zanimljivosti Medijske navike: Pročitajte koliko stanovnici BiH provode vremena na internetu

Medijske navike: Pročitajte koliko stanovnici BiH provode vremena na internetu

256
0

Medijske navike: Pročitajte koliko stanovnici BiH provode vremena na internetu

Građani BiH u prosjeku provode skoro tri sata na internetu dnevno, što je na nivou podataka u drugim evropskim zemljama, pokazala je najnovija studija “Medijske navike odraslih u BiH”.

Riječ je o istraživanju koje je sprovedeno na inicijativu Savjeta Evrope i Regulatorne agencije za komunikacije  BiH kako bi se stekao detaljan uvid u medijske navike i stavove odraslih, kao osnova za razvoj inicijativa medijskog opismenjavanja i razvoj regulatornog okvira.

Studija pokazuje da što su stanovnici BiH obrazovaniji i mlađi time više vremena provedu na internetu, a isto čine i stanovnici gradskih, u odnosu na seoske sredine. Dobijeni podaci ukazuju na to da na internetu duže borave muškarci u odnosu na žene, te da je prisutan porast i kod najstarije kategorije stanovnika.

Kako se navodi u dokumentu „Medijske navike odraslih u BiH“, opremljenost domaćinstava uređajima za pristup medijima i IK uslugama je na visokom nivou i u skladu sa opremljenošću domaćinstava u drugim zemljama. Izuzetak predstavljaju moderni uređaji, kao što su pametni sat, pametni zvučnici i slično, čija je zastupljenost još relativno niska i koje posjeduje manje od pet odsto domaćinstava.

Također, stanovnici BiH koriste raznovrsne medijske i IK usluge, te uz tradicionalno gledanje televizije,učestalo koriste i aplikacije za slanje poruka i poziva, društvene mreže, otvoreni internet, onlajn portale sa vijestima i platforme za dijeljenje videa. Novije usluge, kao što su usluge videa ili radija na zahtjev, muzički striming servisi, rjeđe su zastupljene i trenutno ih koristi manje od 10 odsto domaćinstava.Korištenje interneta je na takođe na visokom nivou – koristi ga 90 odsto stanovnika.

Podaci o onima koji ne koriste ni internet niti bilo koju digitalnu uslugu pokazuju da premošćivanje digitalnog jaza strateškim pristupom treba omogućiti starijim od 55 godina, penzionerima i domaćicama sa nižim stepenom obrazovanja, sa osnovnoškolskim i nižim obrazovanjem, te stanovnicima koji žive u seoskim područjima, navodi se u dokumentu.

Kao što je i očekivano, studija je pokazala da skoro svi korisnici interneta za pristup internetu upotrebljavaju smartfon, oni koji imaju računar koriste i njega. Samo dio stanovnika koji u domaćinstvu imaju pametni televizor i tablet internetu pristupaju i putem ovih uređaja. Izvor:  hayat.ba

Prethodni članakNapravio komšinici dete, a vrhunska osveta njegove supruge neće se tako lako zaboraviti: Uverite se i zašto!
Sljedeći članakDrama u Šijama / Policija o pokušaju otmice reprezentativke BiH