Naslovnica Zanimljivosti U ovom kraju BiH rodio krompir od čak 1.330 grama

U ovom kraju BiH rodio krompir od čak 1.330 grama

146
0

U ovom kraju BiH rodio krompir od čak 1.330 grama

Mnoge općine u našoj zemlji imaju svoj brend.

Poznati urolog: “Zašto je upala prostate tako opasna i šta muškarac može uraditi da se zaštiti?”

dr. Šabanović objašnjava metodu za čišćenje krvnih sudova i produženje života…

Pojavu gljivica na stopalima i noktima MORATE shvatiti ozbiljno!

U Glamoču je to krompir, a njemu u čast ove subote je, trinaestu godinu zaredom, priređena i manifestacija „Dani glamočkog krumpira“ – u narodu zvana „krumpirijada“.

Slobodan Paštar stručni je suradnik za poljoprivredu u Općini Glamoč. Ističe kako u normalnim uvjetima bude 30 do 40 tone po hektaru.

Ove godine je tako s tim da je cijena bolja pa se nadam da će proizvođači uspjeti koliko-toliko nadomjestiti da se pokriju i da uđu sljedeće godine u neku proizvodnju.
Glamočanin Ilija Radoja, kaže, bavi se proizvodnjom krompira 17-18 godina.

Ali ovo je godina kad stvarno je bila potražnja. Prošla godina bila je za zaborav, velike količine smo bacili – ja sam bacio 18 do 20 tona.
Ilija je sudjelovao na svim „krumpirijadama“. Prigoda je to i za njega i sve izlagače da se pohvale svojim plodovima, a učenicima da osiguraju sredstva za maturu.

To je idealna prilika da prezentirate sebe, svoje proizvode, svoje usluge i da ostvarite neke buduće poslovne suradnje“, ističe ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva K10 Božo Perić (HDZ 1990).

Najveći izloženi krumpir težio je 1.330 grama, a birala se i najukusnija pita krumpiruša, te najljepše uređeni štand. Ponudu na glamočkoj krumpirijadi svojim brendom, proizvodima od drenje, potpomogli su susjedi iz Drvara, piše Voice. Izvor:  Hayat

Prethodni članakU požaru kod Našica osmeročlana obitelj ostala bez kuće, trebaju pomoć
Sljedeći članakLagao sam dedi da tetka spava a bila je mrtva: Za 10 dana umrli otac, majka i kćerka; Ovo su detalji nezapamćene tragedije u susjedstvu