Naslovnica Zdravlje Imate li ovakvo izbočenje na ruci? NIJE NI NAJMANJE BEZAZLENO, EVO ŠTA...

Imate li ovakvo izbočenje na ruci? NIJE NI NAJMANJE BEZAZLENO, EVO ŠTA JE TO ZAPRAVO

293
0

Imate li ovakvo izbočenje na ruci? NIJE NI NAJMANJE BEZAZLENO, EVO ŠTA JE TO ZAPRAVO

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća ili nešto slično obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

Ovakve kvrge na rukama medicinari nazivaju higromom, a to je zapravo oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću. Onis na zapešću, gdje je najčešći, može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju.

Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive, obično je veličine od nekoliko milimetara do 2 centimetra, rjeđe u većim dimenzijama.

Higromom može uzrokovati bol, trnce te ograničenu pokretljivost, no liječnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake.

Najčešće se liječi hirurški i uz terapiju kortikosteroidima, a liječnici savjetuju da potražite pomoć stručnjaka primijetite li takvo izbočenje. (novi.ba)

Prethodni članakIVANA JE ZAMENILA TELEFON SA MUŽEM: Da je znala šta će naći, nikada to ne bi uradila, POVRAĆALO joj se od SADRŽAJA!
Sljedeći članakNina primljena na novi posao, a na putu ka firmi već je otpuštena: Ovakav post nije smjela da objavi / Minnesota