Kako je 18 kg kokaina umalo završilo u Lidlu: Trgovkinji je jedna stvar bila jako čudna

Svi koji rade s bananama, bilo da su veletrgovci ili samo, poput vrtića, škola, domova za starije, bolnica, dobivaju zapakirane banane u poznatim “Bonita” paketima, mogu se ni krivi ni dužni naći na kokainskim putevima pa da im nenajavljeno stigne pošiljka kokaina, piše Slobodna Dalmacija.

U Pločama se ovih dana ponovno pojavio kokain u paketu banana koji je stigao u trgovački centar Lidl, jednako kako se proljetos pojavilo 70 kilograma kokaina u preduzeću Frigo Bonsai u Opuzenu, koje se inače bavi uvozom i prodajom banana naveliko.

Tako su se uzorna porodična kompanija i uzoran trgovački lanac našli sasvim slučajno na meti krijumčarenja kokaina, a samo zato jer netko tko je trebao negdje na nekom lučkom doku isprazniti paket, to nije uspio, pa je kokain nastavio put i završio neplanirano kod onih koji ga nisu naručili ni željeli.

Ploče  / U Lidlu među bananama pronađeno 18 kilograma kokaina
Trgovkinje u Lidlu ostale su izbezumljene kada su u paketu banana otkrile smotuljke kokaina, a poslije će se utvrditi da je riječ o čak više od 18 kilograma.

A kokain su zapravo otkrile sasvim slučajno. Kao i svakog dana, trgovkinja koja je zadužena za police sa svježim voćem i povrćem dogurala je paket “Bonita” banana i namjeravala ga je složiti na policu. Zapravo dio izvadi, a dio ostane u kartonskoj kutiji. Unutar kartona nalazi se najlonska vreća i u njoj su banane vakumirane.

I kad je trgovkinja podignula paket, koji je u pravilu težak dvadesetak kilograma, vidjela je da je ovaj teži. Poprilično teži. Poslije će se ispostaviti da je bio težak dvadeset kilograma banana plus osamnaest kilograma kokaina, ukupno 38 kilograma.

Kad je otvorila najlon, imala je što i vidjeti, smotuljke kokaina. Vrlo brzo je shvatila o čemu se radi, pribrala se, obavijestila nadređenu šeficu, koja je alarmirala policiju. I daljnji tok postupka je poznat, kokain je, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, oduzet i predan na uništenje.

Zanimljivo je napomenuti da taj paket banana u Lidlovu trgovinu nije dospio preko luke Ploče, preko koje je posljednjih mjeseci ušlo više od 700 kilograma kokaina, što je rezultiralo uhićenjem osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju, među kojima je bio i jedan carinik zadužen upravo za kontrolu kontejnera banana u luci.

Kako doznajemo, ovaj paket banana s 18 kilograma kokaina ušao je preko luke Rijeka ili luke Kopar, a uvezla je kompanija iz Zagreba. Dakle, te su banane putovale preko Kopra ili Rijeke pa u Zagreb, gdje je u specijalnim komorama proveden postupak zriobe, da bi otuda stigle u centralno skladište Lidla te na kraju u trgovinu u Pločama.

Uvoz banana postao je prerizičan posao jer se nikada ne zna što se krije u paketu ili kontejneru koji dolazi iz Južne Amerike.

Na svojoj koži osjetila je to Katarina Taslak, bivša gradonačelnica Metkovića, direktorica obiteljske tvrtke “Frigo Bonsai”, koja se ni kriva ni dužna početkom ožujka našla na kokainskom putu, kada je u skladištu tvrtke u Opuzenu završio kontejner banana u čijoj oplati se našlo 72,9 kilograma kokaina visoke čistoće.

“Nažalost, to se događalo prije u drugim državama, ali, evo, očito je i Hrvatska postala zanimljivo tržište za ulazak nedopuštenih inkriminiranih droga u EU. Nakon zadnjih događanja na neke rutinske radnje skladištenja i zrenja banana sada moramo obratiti više pozornosti”.

S obzirom da je vaša kompanija veliki uvoznik banana, je li vas strah da će vam opet stići “pošiljka kokaina”?

“Nadamo se da nam se onakva situacija više neće dogoditi. Nije bilo ugodno saznati da su vas vaši sugrađani koristili za takvo što, posebno jer je sudjelovao carinik koji je direktno nadležan za naš posao uvoza banana”, kaže nam Taslak.

Provodi li kompanija “Frigo Bonsai” kakve interne kontrole kontejnera banana koje stižu u skladište i je li to tehnički izvedivo?

“Naše banane se u skladištu pregledavaju pri iskrcaju iz kontejnera i stavljanju na zrenje. Također, kada se kontejner skenira u luci, ako je nešto sumnjivo, zadržava se i čeka detaljan pregled. Naš dobavljač ulaže velika sredstva za internu kontrolu pri pakiranju i utovaru banana koje se isporučuju.

Radnica pozvala policiju  / Detalji o pronađenom kokainu među bananama u Lidlu
Svi koji su se, nažalost, ni krivi ni dužni našli na kokainskoj ruti pa su dobili neželjene kokainske pošiljke nadu polažu u mobilni skener koji je Carinarnica u Pločama dobila krajem svibnja i s kojim će kontrolirati kontejnere s bananama.

Skener je već puno pomogao, jer svaki se kontejner pregleda posebno i to svima olakšava preuzimanje banana. Hoće li zaustaviti daljnje krijumičarenje, nažalost, ne znamo, vidjeli smo da droga uvijek pronađe put do zainteresiranih. Naša je tvrtka tu bespomoćna. Porazna je činjenica da je tolika količina ušla na ovaj prostor”, zaključuje Katarina Taslak.

Kako se saznaje u Carinskoj upravi, od 31. maja do 23. jula 2021. u luci Ploče pregledano je 220 kontejnera mobilnim RTG uređajem (“skener”). /Izvor: radiosarajevo.ba/

Ostavite komentar