Svi novi auti će morati imati crnu kutiju. Snimat će 41 podatak, ali tri stvari neće

Od 2022. crne kutije bit će obvezne u osobnim vozilima u Europskoj uniji i morat će je imati svi novi modeli osobnih vozila, a od 2024. svi novoregistrirani automobili.

Voditelj laboratorija i tajnik Zavoda za prometno-tehnička vještačenja na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu Željko Šarić objašnjava za Večernji list da je službeni naziv pandana avionske crne kutije u automobilima Event Data Recorder, a na hrvatskom jeziku službeno se zove uređaj za snimanje podataka o događaju.

Čemu služi?

Automobilska crna kutija služi za snimanje i analizu podataka kad se dogodi prometna nesreća. Uređaj je smješten u modulu zračnog jastuka, u njegovoj računalnoj jedinici i stalno prati kretanje vozila.

Kad registrira sudar, uređaj u tom trenutku zamrzne podatke pet sekundi prije sudara i spremi ih, odnosno snimi sam događaj i njegovo trajanje te podatke neposredno nakon sudara. Ukupno će automobilska crna kutija, prema predviđenoj EU regulativi, prikupljati 41 podatak, a pri tome zbog zaštite osobnih podataka neće biti snimani mjesto i vrijeme nesreće te podaci o vlasniku vozila, odnosno vozaču.

Snimač će, primjerice, bilježiti brzinu vozila pet sekundi prije sudara, je li i kad je stisnuta kočnica, koji je bio stupanj okretanja volana, jesu li vozač ili suvozač bili vezani, jesu li se aktivirali zračni jastuci, je li neka od kontrolnih lampica svijetlila i ukazivala na neku neispravnost na vozilu…

Podacima iz automobilske crne kutije može se pristupiti samo preko posebno certificiranog uređaja.

U SAD-u je već obvezna

Crna kutija u svim novim automobilima obvezna je u SAD-u još od 2014. dok u EU još ne postoji zakonska regulativa u vezi tih uređaja. U 2019. izašla je uredba EU koja nalaže da se crne kutije moraju ugraditi u sva nova osobna vozila od 2022., odnosno od 2024. u novoregistrirana. Jedina ovlaštena tvrtka za izradu uređaja pomoću kojih se izvlače podaci iz crnih kutija je Bosch koji je za to još 2003. potpisao ugovore s proizvođačima vozila. Šarić ističe da će do 2022. biti potrebno regulirati tko ima pravo pristupa tim podacima, pod kojim uvjetima i u kojim slučajevima,

 “Pomoću crne kutije bit će moguće pratiti kretanje vozila pet sekundi prije sudara, no taj uređaj neće zamijeniti vještake jer je potrebno dovesti u korelaciju taj trag s drugim tragovima, poput oštećenja na vozilu. Crna kutija je stoga nova vrsta traga koji će dodatno pojačati relevantnost vještačenja i olakšati posao sudovima. Bit će lakše utvrditi tko je kriv i u kojim okolnostima je ta osoba skrivila prometnu nesreću”, objašnjava Šarić za Večernji list i dodaje da su iskustva SAD-a i Njemačke pokazala da vozači koji znaju da im se u vozilu nalazi crna kutija opreznije voze.
Izvor:  Index.hr

Ostavite komentar