Nakon ovog članka više nećete nositi štikle! (VIDEO)

Vrtoglavo visoke potpetice vizuelno čine žensku nogu vretenastijom i tanjom, ali ako pogledate stopalo kroz trodimenzionalni prikaz kostiju, možda ćete dva puta razmisliti kada se sljedeći put odlučite da obujete štikle.

Tehnologija nazvana „pedCAT“ predstavlja posebnu vrstu rendgenskog snimka koji je u Americi dobio dozvolu ministarstva medicine. Najveća razlika između ove i klasične vrste rendgena je u tome što ljekar može da vidi stopalo u stvarnoj situaciji gdje stopalo trpi pritisak tjelesne težine.

Dobro je poznato da visoke potpetice i uzak vrh mogu da budu pogubni po stopalo. Problem koji može da se pojavi kod žena koje često nose štikle je skraćivanje i zadebljanje Ahilove tetive, zbog čega kasnije može biti poprilično bolno nositi ravnu obuću. Takođe, može da dođe do tendonitisa (upale tetiva), priklještanja nerava, čukljeva i deformiteta.

Trenutno, ako imate bol u stopalu ili zglobu, dovoljno je obaviti ljekarski pregled i dvodimenzionalni rendgen. Doktori su realistični kada je u pitanju nošenje štikli i smatraju da žene koje tvrde da nose štikle samo vikendom, svakako nose iste ponekad i tokom nedjelje jer smatraju da u njima izgledaju ljepše i ženstvenije.

“Moda će svakako pobjediti, zato smatramo da je najpametnije dozirati nošenje štikli. Nemojte ih nositi svakodnevno i poštediti ećete svoje stopalo nepotrebne patnje”  tvrdi doktor Alan Blok. /Izvor: magazin.ba/

Ostavite komentar