Najbogatiji čovjek na svijetu danas ide u svemir

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, danas će se vinuti u svemir raketom New Shepard svoje kompanije Blue Origin, kao dio posade u sklopu povijesnog suborbitalnog leta koji je prekretnica za početak nove ere privatnih putovanja u svemir.

Američki milijarder polijeće iz pustinje u zapadnom Teksasu, a putovanje do ruba svemira trajat će 11 minuta. Devet dana ranije Bezosov britanski rival Richard Branson bio je član posade uspješnog inauguralnog suborbitalnog leta suparničke agencije Virgin Galactic iz Novog Mexica.

Branson je prvi stigao u svemir, ali Bezos će letjeti dalje. Bezos će se vinuti 100 kilometara od površine zemlje, dok je Virgin Galactic išao do 86 kilometara.

Bezosu će se na putovanju pridružiti astronautkinja Wlly Funk, koja će s 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir.

Ko su ljudi koji idu s Bezosom

S njima putuje i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji će postati najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin.

Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, finansijer koji upravlja Bezos Family Foundationom i volontira kao vatrogasac.

Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kada budem vezan za svoje mjesto – rekao je Bezos u ponedjeljak u intervjuu za Fox Business Network.
Spremni smo. Vozilo je spremno. Ovaj je tim nevjerovatan. Osjećam se jako dobro zbog toga, a mislim da se i moji kolege iz posade osjećaju dobro zbog toga – dodao je.
Funk je bila dio grupe žena, nazvane Mercury 13, koje su prošle obuku kako bi postale astronautkinje NASA-e početkom 1960-ih, ali su odbačene zbog spola.

Daemen će od rujna biti student fizike i menadžmenta inovacija na Sveučilištu Utrecht. Njegov je otac čelnik investicijske kompanije Somerset Capital Partners.

Ako ne bude tehničkih ili vremenskih poteškoća, New Shepard će se lansirati oko 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoevropskom) iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa, blizu gradića Van Horna.

Minute bestežinskog stanja

New Shepard je 18.3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom i neće biti astronauta Blue Origina, prenosi Index.

Bransona je pak na putovanju pratio par pilota, jer je Virgin Galactic svemirska letjelica s pilotima u kabini.

Posada New Sheparda provest će nekoliko minuta izvan Karmanove linije – međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letjelica doseže vrhunac na 106 kilometara.

Tijekom putovanja posada će nekoliko minuta osjetiti bestežinsko stanje te će moći vidjeti zakrivljenost planete kroz, kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korištene u svemirskom prometu.

Posada slijeće na Zemlju padobranima brzinom od 1.6 kilometara na sat u teksaškoj pustinji.

Putovanje u utorak važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog turizma koji će, prema švicarskoj investicijskoj banci UBS, dosegnuti 3 milijarde dolara godišnje kroz deset godina.

Još jedan milijarder, Elon Musk, planira poslati u potpunosti civilnu posadu na još ambiciozniji let u rujnu – višednevnu orbitalnu misiju svoje kapsule Crew Dragon. Izvor:  Hayat

Ostavite komentar