12 najčešćih simptoma oštećenja jetre koje stariji ljudi ne smeju ignorisati ako žele da ostanu živi

Ključni posao jetre je da pročisti krv iz digestvnog trakta koji odlazi dalje u ostatak tela i ima vitalne funkcije od značaja. Evo nekih znakova koji vam ukazuju da treba da budete na oprez i da pod hitno posetite lekara.

Nadutost u stomaku

Kada se nivo albumina, proteina u krvi i tečnosti u stomaku smanji, to može izazvati bolest jetre, od kojih je ciroza jetre najveći uzrok. Nadutost se može izlečiti diureticima i ishranom sa manje soli, dok se u ekstremnim slučajevima uklanja pomoću igle koja se ubrizgava u stomak.

Žutica

Oštećenje jetre dovodi i do žute boje kože i očiju, zbog žučnih pigmenata u krvi. U izuzetno teškim slučajevima, žutica može dovesti do gubitka funkcije mozga i često se javlja u vidu demencije kod starijih ljudi. Tretman zavisi od zdravstvenog stanja pacijenta i stanje se popravlja kada je jetra zdravija.

Bolovi u stomaku

Bolovi u gornjem ili donjem desnom uglu stomaka označava oštećenje jetre. Pacijenti obično osećaju probadajući bol koji se primiri kada popiju lekove. Ovo može biti štetno, posebno lekovi na recept kao što je Paracetamol. Ovi lekovi uznemiruju stomak i povećavaju štetne osobine ako ih konzumirate sa alkoholom.

Promena boje urina

Povećan broj bilirubina u krvotoku čini boju urina tamno žutom. Ova telesna tečnost normalno se izbacuje kroz žuč i mokraću i ako je prisutna velika količina, može dovesti do komplikacija. Tamni urin može biti uzrokovan mnogim faktorima kao što su dehidracija, kamen u žuči i enzima.

Iritacija kože

Još jedan znak iritacije jetre je iritacija kože. Ovo se dešava zbog nedostatka tečnosti u telu. Bolest jetre može izazvati i druge poteškoće i pacijenti nekada iskuse da mogu da vide svoje vene kroz kožu, kao i svrab.

Promene sa stolicom

Oštećenje jetre izaziva zatvor, promenu boje i sastav stolice. Simptomi se sastoje od neregularnih zatvora, dijareje i bola u stomaku. Pacijenti koji imaju neke od ovih simptoma možda imaju bolest jetre ili cirozu.

Mučnina

Oštećenje jetre izaziva gastritis, refluksnu kiselinu, čak i povraćanje. Neobjašnjiva i stalna povraćanja jedan su od problema koji ukazuju na problem sa jetrom. Ovo oštećenje smanjuje sposobnost da se eliminišu toksini i uspostavi varenje.

Gubitak apetita

Ovo je jedan od najozbiljnijih znakova oštećenja jetre i opasna je po život. Ovo rezultira brzo mršavljenje do te tačke da pacijent može postati vrlo bolestan. Treba se obratiti lekaru i dobiti stručnu pomoć u regulisanju hranljivih materija i kako bi pacijent ozdravio.

Zadržavanje tečnosti

Teško oštećenje jetre može dovesti do zadržavanja tečnosti na mestima kao što su noge, članci i stopala. Smanjena funkcija jetre ograničava sposobnost organizma da cirkuliše proteine i telo teži da zadrži tečnost koja ide ka nogama zbog prirodne gravitacije. Ovo se leči lekovima ili hirurškim putem.

Promena ličnosti

Ovi problemi mogu se javiti kada se toksini akumuliraju u krvi i pređu na mozak. Konfuzija i problemi sa koncentracijom prvi su znaci preopterećenja toksina i mogu dovesti do zaboravnosti i promena u spavanju.

Umor i slabost

Ovo se lako može prepisati umoru kao sastavnom delu života, ali teška iscrpljenost može ukazati na nizak nivo kiseonika u krvi i akumulaciju otpada.

Modrice

Oštećena jetra proizvodi manje proteina neophodnih za zgrušavanje krvi, što izaziva modrice i krvarenje. Proverite sa svojim lekarom, jer ovo može ukazati na još neke probleme, kao što je artritis i slično. /Izvor: magazin.ba/

Ostavite komentar