SVI PRAVE VELIKU GREŠKU KADA SE OSPU OD VRUĆINE: Dermatolog objasnio – tako će svrab i peckanje samo biti JOŠ GORI

Osip od vrućine ili miliarija se često pojavi tokom ljeta, a dermatolog objašnjava šta nikako da ne radite ako primijetite crvene tačkice po koži.

Topli ljetnji dani su trenutak kada se na koži pojavljuju novi problemi. Ako imate problematičnu kožu, neće vam prijati znojenje i jaka sunčeva svketlost, ali čak i ljudi sa neproblematičnom kožom mogu dobiti osip.

“Ovaj osip nastaje od znoja koji se skuplja pod kožom, ali zbog začepljenih kanala ne uspijeva da izađe na površinu. Čest je kod djece kod kojih znojne žlijezde nisu još uvek u potpunosti razvijene, ali itekako se događa i kod odraslih”, rekao je dermatolog dr Adam Fridman.

Naziva se miliarija ili osip od toplote i dešava se kada je napolju vrućina i mnogo se znojimo.

Simptomi miliarije su osjećaj svraba ili peckanja, kao i male, crvene izbočine, ili providni plikovi koji lako puknu. Najčešće se ovaj problem javlja na pregibima gdje se koža “trlja” o tkaninu odjeće koju nosimo.

Miliarija se može pojaviti ispod pazuha, koljena, na preponama, laktovima, ali i drugim mjestima na koži. Važno je da ne pravite jednu grešku!

“Nemojte mazati osip nikakvim kremama ili mastima, jer će to dodatno začepiti pore”, savetovao je dermatolog.

Osobe kod kojih se pojavi nemaju previše razloga za brigu, a miliarija se tretira najprije promjenom garderobe. Birajte odjeću koja je lagana, ne steže, napravljena je od materijala koji dišu i nježni su prema koži.

“Ako promijenite način odjevanja i malo češće boravite u klimatizovanim prostorijama, miliariija bi trebalo da se povuče bez ostavljanja tragova. Ali ako traje ili simptomi postaju sve gori, idite kod ljekara”, rekao je on. (novi.ba)

Ostavite komentar