Naslovnica Zanimljivosti Ublažene mjere putovanja: Sa Zapadnog Balkana u Austriju bez obavezne karantene

Ublažene mjere putovanja: Sa Zapadnog Balkana u Austriju bez obavezne karantene

157
0

Ublažene mjere putovanja: Sa Zapadnog Balkana u Austriju bez obavezne karantene

Od 1. srpnja u zemljama Europske unije na snagu je stupila ‘zelena covid putovnica’. Samim stupanjem na snagu ‘zelene covid putovnice’ došlo je do promjena koje se tiču ulaska u Austriju. Od danas se to mijenja jer se i Bosna i Hercegovina našla na zelenoj listi.

Pored Bosne i Hercegovine, na listi su se našle i Crna Gora te Kosovo. To znači da se na zelenoj listi nalaze sve države Zapadnog Balkana. Od danas za navedene zemlje više nema obvezne karantene već je potrebno imati samo jedan od uvjeta iz 3G pravila.

Ljudi koji u Austriju dolaze iz zemalja s niskim epidemiološkim rizikom (zelena lista) moraju pružiti vjerodostojne dokaze da su tamo boravili posljednjih deset dana. Za ulazak u Austriju iz ovih zemalja potrebno je posjedovati jedno od 3G pravila te ne treba unaprijed izvršiti registraciju. Ako osoba ne posjeduje jedno od 3G pravila morat će registrirati te u roku od 24 sata testirati na koronavirus.

Od 1. srpnja na listi zemalja s niskim epidemiološkim rizikom nalazile su se sve zemlje EU, kao i Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija. Od danas su se na toj listi našli i Bosna i Hercegovina, Kosovo te Crna Gora.

3G pravilo znači: testiran (PCR test 72 sata, brzi antigen test 48 sati), cijepljen, oporavljen (dokaz da ste preboljeli koronavirus vrijedi šest mjeseci). Izvor:  Kroativ

Prethodni članakMladić u Istri se slučajno upucao zračnicom u glavu, u teškom je stanju
Sljedeći članakPorodicu u autu pogodio grom četiri puta u sekundi, pogledajte kako je to izgledalo (VIDEO)