Naslovnica Zanimljivosti NOVO UPOZORENJE METEOROLOGA NEDIMA SLADIĆA: “Afrika se prsi prema Evropi, EVO KAD...

NOVO UPOZORENJE METEOROLOGA NEDIMA SLADIĆA: “Afrika se prsi prema Evropi, EVO KAD NAS ČEKA 3. TOPLOTNI VAL”

294
0

NOVO UPOZORENJE METEOROLOGA NEDIMA SLADIĆA: “Afrika se prsi prema Evropi, EVO KAD NAS ČEKA 3. TOPLOTNI VAL”

Nedim Sladić, bh. meteorolog najavio je od danas niže temperature u Bosni i Hercegovini, ali je otkrio i kada nas očekuje treći toplotni val ovoga ljeta.

“Vrhunac toplotnog vala smo ispratili. Od sutra (1. jula) snižavaju se temperature. Početak jula kreće umjerenijim i nestabilnijim ritmom, naročito u Bosni, ali nekih značajnijih padavina i dalje nema koje bi širokopojasno ublažile sušu.

Glavnina poremećaja premješta se i ovoga puta sjevernije od naše zemlje, ali svježiji zrak dospjet će zahvaljujući jačem sjeverozapadnom strujanju u kojem će biti vlage, a koja se spušta i u niže slojeve vertikalnog atmosferskog stuba.

S obzirom na to da je bilo vruće u proteklom periodu, sutra i prekosutra treba računati da usljed viška termičke energije na sjeveru, sjeveroistoku i djelomično u centralnoj Bosni usljed snažnog izdizanja, hlađenja, širenja i kondezovanja zraka iz prizemlja u visinu može biti vertikalnog razvoja tornjastih oblaka (kao noćašnjih na sjeveru) iz kojih može biti i lokalnih grmljavinskih nevremena praćeni gradom i jakim vjetrom.

Iza 7. jula ponovo računajte da se Afrika prsi prema Balkanu, što će izgledno značiti i novi, za mnoge predjele Bosne, treći toplotni val ovog ljeta”, najavio je Sladić. (novi.ba)

Prethodni članakSvake sedmice je ručao sa ovom beskućnicom, sve dok nije saznao na što zapravo troši novac!
Sljedeći članak“Moj anđeo se UTOPIO”: Potresne reči majke male Valentine (9) koja se udavila kod Kikinde