Naslovnica Zanimljivosti Spasioci tragaju za 150 nestalih nakon urušavanja zgrade u Miamiju: “Molimo se...

Spasioci tragaju za 150 nestalih nakon urušavanja zgrade u Miamiju: “Molimo se za čudo”

145
0

Spasioci tragaju za 150 nestalih nakon urušavanja zgrade u Miamiju: “Molimo se za čudo”

Spasilačke ekipe u SAD-u i dalje tragaju za nestalim stanovnicima Miamija koji su se u trenutku stravične nesreće, odnosno urušavanja zgrade, nalazili u ovom objektu u sjevernom dijelu Miamija.

Građani koji su svjedočili stravičnom događaju, opisali su urušavanje zgrade kao udar groma koji je pratilo urušavanje nekoliko desetina stanova u sjevernom dijelu Miamija.

Snimci urušavanja zgrade obišli su svijet, a gradonačelnik Miamija opisao je događaj kao neopisivu tragediju, a snimke s lica mjesta je opisao kao potresno svjedočanstvo užasne nesreće.

Iako spasioci već drugi dan pokušavaju doći do nestalih osoba koje su se u trenutku urušavanja nalazile u zgradi, potraga za nestalim za sada ne donosi rezultate. Spasioci su saopćili kako je pet osoba poginulo, a da se više od 150 vodi kao nestalo.

Uprkos naporima spasilaca, kako dani prolaze tako su i šanse za spašavanje stanovnika koji su se nalazili u zgradi sve manje.

“Svaki put kad zatvorim oči, sve što mogu vidjeti jeste snimak koji je zabilježio urušavanje zgrade. Svi se molimo za čudo, ali ono je svakim satom sve manje moguće”, rekao je Pablo Rodriguez, stanovnik Miamija čija se majka u trenutku urušavanja nalazila u zgradi.

Stanovnici Miamija, kao i najbliža rodbina osoba koje se za sada vode kao nestale, u blizini mjesta nesreće, na obližnjem teniskom terenu, napravili su spomen obilježje na koje ostavljaju poruke podrške, svijeće, kao i fotografije osoba koje su živjele u zgradi.

“Uprkos vrućinama, posjetitelji dolaze kako bi ostavili cvijeće, istakli plakate, zapalili svijeće i pomolili se za živote nestalih. Scena je to koja je podsjetila na događaje poput terorističkog napada 11. septembra 2001. godine te brojne druge tragedije koje su pogodile SAD”, pišu mediji u SAD-u.

Iako se i dalje utvrđuju razlozi zbog čega je došlo do urušavanja zgrade, New York Times je objavio analizu u kojoj je saopćeno kako su inžinjeri pronašli dokaze o velikoj strukturnoj oštećenosti jednog od stanova još 2018. godine. Uprkos tome što su građani prijavili oštećenja, nadležne službe nikada nisu sanirale štetu.

“Bilo je pukotina u betonu o kojima su ljudi govorili. Vjerovatno je dolazilo i do kretanja tla ispod zgrade na prostoru gdje su se nalazile garaže. Stanari su tu ostavljali automobile i mogli su vidjeti pukotine iz kojih je curila i voda”, navodi New York Times. Izvor:Klix

Prethodni članakOGLASIO SE ISAK ŠABANOVIĆ NAKON FINALA ZVEZDA GRANDA: Priznao da li je razočaran drugim mjestom- EVO ŠTA JE MAHIRU REKAO PRIJE NASTUPA
Sljedeći članakOtkrila da joj je dečko u vezi sa drugaricom, pa joj flašom IZBILA oko: Prava istina ju je uvela u pakao