Naslovnica Zanimljivosti Prijetnje Senadu Hadžifejzoviću: Stiglo saopćenje Općinskog suda u Sarajevu

Prijetnje Senadu Hadžifejzoviću: Stiglo saopćenje Općinskog suda u Sarajevu

191
0

Prijetnje Senadu Hadžifejzoviću: Stiglo saopćenje Općinskog suda u Sarajevu

Općinski sud u Sarajevu danas je izdao saopćenje koje se tiče slučaja u kojem je, pod sumnjom da je prijetio Senadu Hadžifejzoviću, uhapšen Abdulah Hajdarević.

Istakli su da saopćenje šalju “shodno višednevnim netačnim i tendencioznim objavama” u vezi s ovim predmetom.

Kako su naveli, ovaj predmet nalazi se u fazi istrage kod Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo te je ovaj Sud tokom istražne faze postupao po prijedlogu nadležnog Tužilaštva za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom A.H.

Sud je 31. maja 2021. godine, postupajući po službenoj dužnosti, izrekao mjere zabrane prema osumnjičenom A.H., a za koje su postojali zakonom ispunjeni uslovi:
– Mjeru zabrane posjećivanja i približavanja na razdaljinu ispod 100 m prostorijama televizijske kuće Face TV, odnosno privrednog društva „Face“ d.o.o. Sarajevo;

– Mjeru zabrane sastajanja sa određenim osobama, na način da se osumnjičenom zabranjuje da na bilo koji način, neposredno i posredno, komunicira i kontaktira sa oštećenim S.H. i da mu se približi na razdaljinu ispod 100 m te je osumnjičenom naloženo javljanje u Policijsku stanicu Novi Grad, Sarajevo i to jednom sedmično, svakog ponedjeljka od 07:00 do 15:00 sati.

!  / Hadžifejzović nakon odluke suda: I halalio sam život za BiH i sebi klanjao dženazu “Navedeno rješenje o izrečenim mjerama zabrane bilo je predmetom preispitivanja od strane krivičnog vijeća ovog Suda, a po žalbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te je žalba odbijena kao neosnovana i rješenje je potvrđeno.

Sud napominje da je osnovni uslov za određivanje pritvora zbog naročite opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a što je bio prijedlog Tužilaštva u ovom postupku, da postoje dokazi koji ukazuju da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna. S obzirom da je analizirajući dokaze Tužilaštva Sud utvrdio da se u ovom predmetu ne radi o takvoj vrsti krivičnog djela za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine, Sud je postupajući po službenoj dužnosti, donio odluku o izricanju navedenih mjera.

Radi pravilnog informisanja javnosti ističemo da Sud u konkretnom predmetu  postupa u Zakonom predviđenim rokovima i na Zakonom propisan način. Netačnim izvještavanjem javnosti o predmetnom postupku vrši se neprimjeren utjecaj na neovisan rad Suda pri čemu se javnost dezinformiše i navodi na pogrešne zaključke da Sud nije postupio pravilno.

Sud poziva medije da sve informacije o radu ovog Suda provjere prije objavljivanja, uz napomenu da je transparentnost u radu jedan od naših osnovnih ciljeva, a zbog čega na sve upite novinara i građana Sud odgovara u najkraćem mogućem roku”, saopćeno je. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Prethodni članak“Mreža” / Policija jutros u akciji uhapsila 29 ljudi: U toku potraga za još tri osobe
Sljedeći članak(VIDEO) Upozorenje za trgovce: Kraljica džeparoša Sabaheta Džindo opet ‘operira’