Naslovnica Zanimljivosti IKEA u Francuskoj kažnjena s milion eura zbog špijuniranja zaposlenih i kupaca

IKEA u Francuskoj kažnjena s milion eura zbog špijuniranja zaposlenih i kupaca

50
0

IKEA u Francuskoj kažnjena s milion eura zbog špijuniranja zaposlenih i kupaca

Francuski ogranak skandinavske kompanije IKEA za proizvodnju i trgovinu nameštajem i opremom za domaćinstvo kažnjen je sa milion eura, a jedan od bivših direktora na novčanu i uslovnu zatvorsku kaznu zbog špijuniranja zaposlenih i kupaca između 2009. i 2012. godine.

Sud u Versaju proglasio ih je krivim jer su nezakonito prikupljali lične podatke zaposlenih i kupaca, ali ih je osudio na blaže kazne nego što je to tražilo tužilaštvo koje ih je teretilo za „masovno nadgledanje“.

Tužilaštvo je zatražilo novčanu kaznu od dva miliona eura kao i strogi zatvor za jednog od bivših direktora Jean-Louisa Baillota.

Baillot, koji je bio direktor od 1996. do 2002. godine, negirao je da je naložio nadgledanje zaposlenih. On je osuđen na dvije godine zatvora uslovno i 50.000 eura novčane kazne.

Slučaj je otkrila štampa, a potom je 2012. pokrenuta istraga o, kako je navedeno u optužnici, „sistema nadzora“ zaposlenih i kupaca. IKEA u Francuskoj i njena tadašnja uprava se terete da su nezakonito dolazili do podataka o kaznenoj evidenciji, načinu života i drugim podacima.

U srcu ovog „sistema“, Jean-François Paris, zadužen za obezbjeđenje u kompaniji od 2002. do 2012. godine, osuđen je na 18 mjeseci zatvora uslovno i 10.000 eura novčane kazne. Izvor:  N1info.com