Naslovnica Zanimljivosti OVO SVI RADITE PRED SPAVANJE, A NISTE NI SVJESNI DA VAM TO...

OVO SVI RADITE PRED SPAVANJE, A NISTE NI SVJESNI DA VAM TO UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Odmah prestanite, BROJ 4 JE POSEBNO OPASAN…

440
0

OVO SVI RADITE PRED SPAVANJE, A NISTE NI SVJESNI DA VAM TO UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Odmah prestanite, BROJ 4 JE POSEBNO OPASAN…

Evo nekoliko stvari koje ne treba raditi kako biste imali bolji san.

Ne pijte vodu:

Voda je neophodna za tijelo kako bi održavala sve funkcije da rade u redu i kako bi podmazivala zglobove dok se krećete. Ali ako je pijete neposredno pred spavanje, ustajaćete ne samo jednom, već i par puta kako biste mokrili, prekidajući san.

Nemojte da drijemate preko dana:

Neki imaju naviku da rade ovo, ali bi trebalo izbjegavati jer će biti prekinut prirodni ciklus tijela i nećete moći pristojno da spavate noću. Ovo će utjecati na vaše zdravlje i navike spavanja.

Izbjegavajte korištenje laptopa ili mobilnog telefona:

Ljudi često imaju naviku da stave laptope ili mobilne telefone u krevet pred spavanje kako bi nešto pogledali, ali taj momenat zna da traje mnogo duže i vi zaspite kasno. Stoga izbjegavajte da ih unosite u spavaću sobu.

Rasporedite vaše obroke:

Po pravilu, trebalo bi da imate naviku da jedete bar 3-4 sata prije spavanja kako bi probavni proces funkcionisao zdravo.

Odredite rutinu pred spavanje:

Potrebno je da odredite rutinu pred spavanje i držite se toga. To podrazumijeva i tuširanje, pranje zuba, odlaženje u krevet i slično, kako bi se vaše tijelo naviklo, jer će nakon toga moći samo da vam javi da ste spremni za spavanje.

Izaberite omiljenu poziciju za spavanje:

Svako ima svoj položaj za spavanje koji mu najviše odgovara. Ali gledajte da to bude pozicija koja vam pomaže da se naspavate, a ne da vas boli vrat. Preporučuje se da su to pozicije sa strane ili na leđima, ne na stomaku.

Vježbanje pred spavanje:

Treba da vježbate i trčite svaki dan kako bi vam tijelo bilo svježije i puno energije, ali ovo treba raditi barem 3 sata prije spavanja.

Hladne noge:

Ako su vam stopala hladna, nećete moći odmah da zaspite. Zbog toga bi trebalo da zagrijete noge oblačeći čarape ili uloškom za grijanje.

Kvalitetan dušek:

Nikada nemojte da štedite novac kupovinom lošeg dušeka. Na kvalitetnom dušeku ćete udobnije spavati i bićete svježi i odmorni ujutru.

Izbjegavajte kafu pred spavanje:

Kafa sadrži kofein, a kofein je poznata supstanca koja čini osobu budnim. Pokušajte da ne pijete kafu 4 sata pred spavanje. Kofein povećava metabolizam tijela kako bi se osjećalo svježije i to je jedini razlog zašto je ne treba piti u kasne sate. (novi.ba)

Prethodni članakOVO SE NIKAD NIJE DESILO, žiri u ČUDU (VIDEO)
Sljedeći članakKIJA SE IZLANULA – SAOPŠTILA PRE PRODUKCIJE! Evo kada će se TAČNO održati FINALE “Zadruge 4” (VIDEO)