Naslovnica Uncategorized Državljanin BiH pokrenuo forume za trgovinu drogom, krao novac sa kartica…

Državljanin BiH pokrenuo forume za trgovinu drogom, krao novac sa kartica…

169
0

Državljanin BiH pokrenuo forume za trgovinu drogom, krao novac sa kartica…

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Asmira Mulaja (1988) iz Živinica, državljanina BiH.

“Optuženi se tereti da je, u vremenskom periodu od mjeseca oktobra 2012. godine do mjeseca februara 2016. godine, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, organizovao međunarodnu grupu iz više zemalja EU radi počinjenja krivičnih djela međunarodnog prometa opojnih droga, oštećenje računalnih podataka i programa i pranja novca”, navodi se u saopštenju iz Tužilaštva BiH.

 Dodaje se da je optuženi radi neovlaštenog prometa opojnih droga, na ilegalnom narko-tržištu na internetu osnovao dva “foruma” na njemačkom govornom području, na kojim se vršila nezakonita međunarodna prodaja i kupovina opojnih droga marihuana i ekstazi.

“Prema navodima optužnice, optuženi je na svom računaru posjedovao računarske programe čije posjedovanje nije dozvoljeno, kao i podatke koji su stvoreni i prilagođeni za učinjenje krivičnog djela, zaprimao uplate novca kriptovalutama, kao i putem Western Uniona, te je novcem koji je pribavio na nezakonit način kao imovinsku korist, raspolagao i upotrijebio ga u njemu poznate svrhe”, stoji u saopštenju.

Kako navode iz Tužilaštva BiH prema prikupljenim dokazima, optuženi je koordinirao rad drugih osoba u lancu koje su djelovale iz različitih država EU, te posredovanjem u prodaji opojne droge, kao i upotrebom specijalističkih programa za tzv. “fishing” i prevare sa bankovnim karticama i sredstvima plaćanja putem interneta, ostvario nezakonitu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 60.436,05 KM, a koji novac mu je uplaćivan putem Western Union transakcija u inostranstvu i na teritoriji BiH.

U radu na ovom složenom predmetu visokotehnološkog kriminala, Tužilaštvo BiH vodilo je uporednu istragu sa partnerskim institucijama više zemalja EU, te ostvarilo značajnu međunarodnu saradnju sa institucijama za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i saradnju sa Odjeljenjem za visokotehnološki kriminalitet u MUP-u RS i FUP-u, koji su pružili značajnu pomoć u radu na ovom predmetu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. /Izvor: radiosarajevo.ba/

Prethodni članakNakon 14 godina: Nestanak Madeleine McCann mogao bi se uskoro riješiti
Sljedeći članakMeksiko / Mještani u šoku: Pojavila se ogromna rupa duboka 20 metara (VIDEO)