Nišlijki umrli ujak i tetka, a onda je rodbina imala BIZARAN zahtev: Tražili da u grob stavi ČUDNU stvar

Na jugu Srbije praktikuje se jedan, blago rečeno, neobičan običaj! Naime, ako ljudima u ovom kraju u kratkom vremenskom periodu umru dva bliska srodnika, zbog verovanja da bi mogla uslediti i treća smrt, u mrtvački sanduk stavljaju lutku i to najčešće Barbiku s obzirom na to da specifičnih pogrebnih lutaka za ovu namenu nema. Jedna Nišlijka opisala je kakva bizarna scena joj se dogodila prošle godine.

– Umro mi je ujak iz Prokuplja, a nedugo nakon toga i tetka koja je živela u Vojvodini. Oni su bili rođeni brat i sestra, od osmoro dece koliko ih je imala njihova majka. Ostala braća i sestre, koji su takođe u poodmaklim godinama, zabrinuli su se da bi u porodici moglo da dođe do treće smrti, pa su nam kazali da usput kupimo lutku i stavimo je u sanduk. Nisam sujeverna, ali sam odlučila da im ispunim želju za svaki slučaj, što bih razmišljala da sam nešto kriva ako neko zaista umre posle ovo dvoje – priča jedna Nišlijka koja se susrela sa čudnim običajem.

– Osim beba, jedino su Barbike bile u ponudi. Kupili smo jednu i objasnili tetkinoj porodici šta je želja njene braće i sestara. U Vojvodini taj običaj nije poznat, oni su bili malo začuđeni, ali su dozvolili da u grob ubacimo lutku. Bilo kako bilo, od tada su prošla tri meseca i ostali su i dalje živi. Ne znam da li je to zbog lutke – navodi Nišlijka.

Da ovo nije usamljeni slučaj potvrdio je Miloš Kovačević, vlasnik radnje za prodaju pogrebne opreme koji kaže da njihove mušterije pitaju za pogrebne lutke.

– Ukoliko u periodu od godinu dana premine dvoje iz porodice, njihovi srodnici u mrtvački sanduk ili u grob stavljaju lutku kao trećeg, zbog verovanja da bi mogla uslediti još jedna smrt ako to ne učine. Mi ne držimo lutke, teško bi bilo i prikazati opravdanost prodaje takve robe kroz dokumentaciju pa savetujemo mušterije da ih kupe kod Kineza, jer su tamo najjeftinije. Ni oni nemaju specijalne lutke za tu namenu, može poslužiti bilo koja – kaže Kovačević.

U kineskim radnjama su objasnili da uglavnom drže različite varijacije lutaka Barbika jer su najviše i tražene. Međutim, kako navode, ne znaju da li ih mušterije kupuju za decu ili za pokojnike. (objektiv.rs)

Ostavite komentar