Snimljeni kako kradu katalizatore, komšije ih jedva otjerale

Automobilski katalizatori su u posljednje vrijeme na meti lopova širom svijeta.

Hroničan umor? Gubitak apetita? Provjerite imate li parazite i riješite ih se uz…

Zbog čega dolazi do upale i kamena u bubregu i kako čistiti bubrege i čuvati ih zdravim?

Patite od prostatitisa, 2 dana i problem je riješen! Pogledajte više

Katalizatori su u posljednje vrijeme postali unosna meta lopova zbog visokog sadržaja dragocjenih metala koji se koriste u njima. Tako je u martu američka policija uhapsila 19 osoba, a u akciji je otkriveno 250 ukradenih katalizatora čija se vrijednost procjenjuje na oko 750.000 dolara.

Lopovi su najčešće ciljali vozila poput Toyote Prius i drugih hibrida. Naime, zahvaljujući hibridnom pogonskom sklopu, katalizatori u tim automobilima su u boljem stanju jer benzinski motor ne radi sve vrijeme vožnje, prenosi Yahoo News.

Na snimku iz Sacramenta u Californiji vide se dva lopova dok u rano subotnje jutro pokušavaju da ukradu katalizator upravo sa stare Toyote Prius.

Oni su pored ciljanog vozila parkirali svoje vozilo, izvadili dizalicu i podigli Prius sa namjerom da skinu katalizator. Metež koji su pritom napravili u uspavanom predgrađu privukao je pažnju jednog od komšija koji je shvativši o čemu se radi počeo da ih snima ne bi li ih osujetio u njihovoj namjeri.

Lopovi su pokušali da otjeraju snimatelja uperivši prema njemu gorionik, a pobjegli su sa lica mjesta tek kada se pojavio još jedan komšija koji je shvatio da je u pitanju Prius njegov bake.

Krađa je spriječena, ali nisu svi vlasnici automobila u ovoj ulici bili te sreće, pošto su lopovi prije toga ipak uspjeli da skinu katalizaotre sa nekih od parkiranih vozila. /Izvor: hayat.ba/

 

Ostavite komentar