GRČKA UVELA NOVA PRAVILA NA GRANICI! Evo šta će vam biti potrebno ako planirate na more

Danas je doneta nova, zajednička ministarska Odluka grčke Vlade koja se tiče odredbi o ulasku stranih državljana u Grčku.

 Po ovoj odluci, koja će važiti do 7. juna ove godine, kompletiran je spisak uslova za ulazak stranih državljana u Grčku.

Djeca starija od pet godina i dalje moraju da imaju pcr test. Novina je da se propuštaju i turisti iz BIH, pa i Republike Srpske, što do sad nije bio slučaj.

Evo šta vam je potrebno prilikom ulaska u Grčku:
Na prvom mjestu je svakako dokaz o imunizaciji. Ova potvrda može biti u formi potvrde vakcinacije bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji pri čemu poslednja doza mora biti primljena najmanje 14 dana prije dolaska. U slučaju da niste vakcinisani, morate da imate negativni PCR test koji nije stariji od 72 sata (koji je i dalje obavezan i za djecu stariju od pet godina).

Ako ste preležali koronu, treba da imate potvrdu da ste bolovali od kovida od 2 do 9 mjeseci prije dolaska. To potvrđujete tadašnjim pozitivnim PCR ili antigenskim testom kojim vam je virus dijagnostikovan.

Pored toga, potreban vam je i popunjen PLF formular, koji možete naći na stranici travel.gov.gr

Nova odluka
Donijeta je odluka da se prekida zabrana ulaska u zemlju građanima Bosne i Hercegovine koji će moći da ulaze u Grčku pod istim uslovima kao i oni državljani koji su ranije stekli tu dozvolu, kao što su Srbija ili Sjeverna Makedonija.

Za građane Crne Gore se i dalje ništa nije promijenilo. Ukoliko imaju supružnika ili roditelja sa srpskim pasošem (ili pasošem EU ili neke od zemalja koja ima dozvolu za ulazak, mogu u konzularnom odjeljenju grčke Ambasade u Podgorici zatražiti dozvolu.

Prijelaz Evzoni i dalje ostaje otvoren od 7 – 23 (po grčkom vremenu), dok prijelaz Promahonas ostaje otvoren cjelodnevno (Blic)

Ostavite komentar