Broj pušača u svijetu nikad veći: Za godinu dana od posljedica pušenja preminulo 8 miliona ljudi!

Broj pušača u svijetu nikad veći: Za godinu dana od posljedica pušenja preminulo 8 miliona ljudi!

Prema posljednjoj studiji, u svijetu je registrovano 1,1 milijarda pušača, što je do sada najviše.

Studija objavljena u naučnom časopisu Lanset pokazala je da je samo 2019. godine od posljedica pušenja preminulo osam miliona ljudi, kao i da raste broj pušača među mladima širom svijeta, prenosi Gardijan.

Autori studije smatraju da vlade treba da se usredsrede na smanjenje pušenja među mladima, jer 89 odsto novih pušača postane zavisno do svoje 25. godine.

“Mladi su posebno osjetljivi na zavisnost, a epidemija pušenja nastaviće se i narednih godina, ukoliko zemlje drastično ne smanje broj novih pušača”, izjavila je vodeća autorka studije, iz Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju, Marisa Reitsma.

Prema istraživanju, sprovedenom u 204 zemlje, pušenje je povezano sa 1,7 miliona smrtnih slučajeva od koronarne bolesti srca, 1,6 miliona smrtnih slučajeva od hronične opstruktivne upale pluća,1,3 miliona od raka pluća i skoro milion smrtnih slučajeva od moždanog udara.

Prethodne studije pokazale su da će polovina dugotrajnih pušača umrijeti od uzroka koji su direktno povezani sa pušenjem, i da je prosječni vijek pušača 10 godina kraći u odnosu na one koji nikad nisu pušili.

Iako su 182 zemlje potpisale 2005. godine konvenciju o kontroli duvana, sprovođenje politike smanjenja pušenja se razlikuje od zemlje do zemlje.

“Uprkos napretku u nekim zemljama, miješanje duvanske industrije i slaba politička posvećenost, rezultirali su velikom prazninom između znanja i djelovanja u globalnoj kontroli duvana”, rekao je koautor studije Vin Gupta i dodao da se mora više zalagati za suzbijanje pušenja, kao i za proizvode poput aromatizovanih i elektronskih cigareta, koje mogu privući mlade ljude. krtice.net

Ostavite komentar