Putovanja u regiji: Ovo su pravila koja morate poštovati u svakoj zemlji regije

Planirate li za vikend ‘skoknuti’ do susjednih zemalja, nemojte zaboraviti na pravila o prelasku granice koja je svaka država donijela za sebe. Donosimo detaljne informacije za sve zemlje u regiji.

Bosna i Hercegovina

Za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne Gore ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2, a od te obveze izuzeti su i njihova djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja uz predočenje dokaza, vjenčani list supružnika i rodne listove djece.

To pravilo vrijedi samo ako u Bosnu i Herecgovinu ulaze direktno iz zemlje čiji su državljani. U suprotnom, svi strani državljani moraju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati a pri tome, potrebno je naglasiti da BiH ne priznaje dokaz o vakcinaciji niti dokaz da je osoba preboljela koronavirus.

Crna Gora

Iako su 1. novembra 2020. godine ukinute mjere karantene i samoizolacije uvedene zbog sprječavanja širenja pandemije koronavirusa te je dozvoljen slobodan ulazak hrvatskih državljana u Crnu Goru, i dalje je ne cijelom teritoriju Crne Gore, na snazi odluka o nošenju zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru. Ova odluka odnosi se i na djecu stariju od pet godina.

Zbog velikog broja novooboljelih od virusa covid-19 u Crnoj Gori, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna.

Za državljane BiH je odobren ulaz u Crnu Goru bez PCR ili antigen testa a isto tako, prilikom putovanja državljana BiH u Crnu Goru ne moraju obaviti karantenu ili samoizolaciju što znači da je putovanje u Crnu Goru otvoreno za sve građane BiH.

Italija

Temeljem Vladine Uredbe od 26. aprila 2021. godine, Italija je započela s postupnim ukidanjem mjera koje su ograničavale gospodarske i društvene aktivnosti. Uredbom MZ Talijanske Republike od 24. maja sve su talijanske regije u žutoj zoni, niskog epidemiološkog rizika.

Svatko ko ulazi u Italiju na bilo koji period, bilo kojim prijevoznim sredstvom, prije nego što uđe na nacionalni teritorij, dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika dostupan na ovom linku: EU Digital Passenger Locator Form.

Nakon ispunjenog obrasca, za ulazak u Italiju mora se predočiti negativan PCR test ili antigenski brzi test ne stariji od 48 sati.

Do 30. jula 2021. godine, traje odredba o ukidanju petodnevne samoizolacije za sve putnike koji dolaze u Italiju iz zemalja EU.

Mađarska

Temeljem odluke o uzajamnom priznavanju i prihvaćanju potvrda o cijepljenju protiv covida-19, državljani Republike Hrvatske uz potvrdu o cijepljenju izdanu od nadležnih tijela Republike Hrvatske mogu ući u Mađarsku bez ograničenja i bez obavezne samoizolacije. Građani dviju zemalja uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja, obvezne samoizolacije ili uz predočenje negativnog testa, piše na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Također, možete predočiti vjerodostojan dokaz da ste bili zaraženi infekcijom koronavirusa u vremenu od šest mjeseci prije ulaska.

Međutim, i dalje je na snazi Uredba Vlade Mađarske od 1. septembra 2020.g. o zabrani ulaska u Mađarsku svim stranim državljanima, tako i državljanima Republike Hrvatske kao i Bosne i Hercegovine koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju reguliran boravak u Mađarskoj, pri povratku iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 10 dana, osim u slučaju da posjeduju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati.

Izolacija se može ukinuti u slučaju dva negativna testa u roku od pet dana s razmakom od najmanje 48 sati. Za prvi test priznaju se i PCR testovi iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine ili Srbije.

U Mađarsku se bez ograničenja može ući iznimno ako je riječ o putovanju radi obavljanja poslovne ili gospodarske aktivnosti, što se potvrđuje vjerodostojnim dokazom.

Republika Slovenija

Za ulazak u Sloveniju, na graničnom prijelazu morat ćete predočiti negativan PCR test napravljen unutar EU, ne stariji od 48 sati, potvrdu liječnika o preboljenju covida-19, ne stariju od šest mjeseci, potvrdu o pozitivnom rezultatu PCR testa koja je starija od 10 dana, osim ako liječnik ne odluči drugačije, i nije starija od šest mjeseci te dokaz o cijepljenju protiv covida-19.

Više o priznavanju cjepiva pročitajte na ovom linku.

Trenutno se ne priznaju PCR testovi iz trećih zemalja osim iz Republike Srbije.

Republika Srbija

Za ulazak u Republiku Srbiju morat ćete predočiti negativan PCR test, ne stariji od 48 sati što vrijedi za državljane Republike Hrvatske.

Ovo pravilo ne odnosi se na studente državljane RH koji su redovni ili izvaredni studenti na visokoškolskim ustanovama u Republici Srbiji.

Za državljane BiH otvoren je ulaz u Srbiju bez PCR testa niti je obavezna karantena prilikom boravka u Srbiji. Izvor:  Gpmaljevac.net

Ostavite komentar