Naslovnica Zanimljivosti STVORENJE KAKVO DO SAD NISTE VIDJELI: Živi kamen, ima crijeva i krv...

STVORENJE KAKVO DO SAD NISTE VIDJELI: Živi kamen, ima crijeva i krv !

497
0

STVORENJE KAKVO DO SAD NISTE VIDJELI: Živi kamen, ima crijeva i krv !

Činjenica da izgleda upravo poput kamena sa crijevima nije najčudnija stvar koju možemo reći za ovo morsko stvorenje. Također je potpuno nepokretno, baš poput kamena, i hrani se tako da usisava vodu i filtrira je kako bi iz nje izdvojilo mikroorganizme. Krv ovih čudesnih stvorenja je bistra i zanimljivo je da sadrži iznimno visok postotak izuzetno rijetkog minerala vanadija.

Rođeni su kao mužjaci, a tokom puberteta postaju hermafroditi koji izbacuju oblake i jajašaca i sperme u okolnu vodu, u nadi da će se oni nekako sresti i da će doći do oplodnje. Samooplodnja se razvila zbog njihove nepokretnosti i nemogućnosti da jedinke suprotnog spola stupe u međusobni kontakt.

Ovo čudnovato stvorenje zapravo je Pyura chilensis i živi na stjenovitim obalama Chilea i Perua. Lokalni stanovnici ih jedu sirove i kuhane, dok doseljenici njihov okus opisuju kao “gorak”, “poput sapunice” i sa “čudnim okusom joda”.

Takav okus vjerojatno biste i sami očekivali od ove mesnate stijene. A možda je stvar u vanadiju, mineralu kojeg nalazimo u sirovoj nafti i katranskom pijesku Pyura chilensis, naime, može u tijelu imati 10 puta više vanadija nego što ga ima u okolnoj vodi. Zašto i kako ova stvorenja imaju sposobnost akumuliranja tako velikih količina vanadija, ostaje nepoznanica. /Izvor: magazin.ba/

Prethodni članakZA LIJEP POČETAK DANA: Pogledajte šta ovaj majmun radi svaki dan, nevjerovatno (VIDEO)
Sljedeći članakPitbull je ušao u kavez s malim pilićima. Nećete vjerovati šta je uradio (VIDEO)