Uzročno-posljedična veza između stresa i kože i kako se oporaviti

Stresan način života može utjecati na naš izgled. Podočnjaci i naborana koža mogu se činiti površnim problemima, ali veza između hroničnog stresa i izgleda može biti izrazito štetna.

Nadbubrežne žlijezde luče hormone adrenalin i kortizol, a opasni su zato što mogu narušiti fizički izgled. Pročitajte savjete o načinima na koje možete oporaviti vašu kožu:

Podočnjaci

U jednom istraživanju koje se bavilo uzrocima i prevalencijom podočnjaka dokazano je da su nedostatak kvalitetnog sna i stres bili dva povezana faktora. Doktor Nayumi Saiki iz Torona objasnio je ovu veza za magazin Alive: “S normalnim cirkadijalnim ritmom, nivo kortizola je najniži za vrijeme spavanja, a vrhunac dostiže ubrzo nakon buđenja. Pod stresom ovi nivoi postaju neuravnoteženi i dolazi do neredovnog spavanja.”

Rješenje: Svaku večer popijte šolju čaja od kamilice kako bi smanjili nivo umora i poboljšali kvalitetu sna. Kamilica ima smirujuća svojstva koja pomažu u smirivanju živaca. Ohlađene vrećice čaja od kamilice mogu se nanositi i na umorne oči kako bi se smanjila natečenost.

Oštećena koža

Stres utječe na vašu kožu pogoršavajući kožne poremećaje, poput ekcema i psorijaze, a može izazvati i razgradnju kolagena. Također je povezan s borama i sporim zacjeljivanjem rana.

Rješenje: Tijelo koristi vitamin C za stvaranje kolagena i pomoć u zarastanju rana. Konzumirajte ove namirnice zato što su bogate ovim vitaminom: kivi, narandže, crvene paprike i limun.

“Limun sadrži vitamin C, a snaga je u kori”, rekla je nutricionistkinja Carley Simandl. Preporučuje da u sljedeći smoothie koji budete pravili umiješate organski limun kako biste napravili tonik za kožu. Koristite antioksidantna ulja za njegu kože, poput šipka. Možete razrijediti i jednu kap eteričnog ulja smilja. Imajte na umu da se ulja uvijek trebaju razblažiti.

Istanjena kosa

Poznato je da kortizol utječe na folikule dlake, a pretjerano opadanje kose može biti povezano s poremećajima štitnjače.

Rješenje: Štitnjaču hrane cink i jod, što je neophodno za zdrav rast kose i smanjenje stresa. Morski plodovi i sjemenke bundeve sadrže puno cinka. Alge imaju puno joda te biste ih trebali konzumirati kad god imate priliku. Izvor:  Klix.ba

Ostavite komentar