Horor u Kini: Preminuo 21 učesnik ultramaratona

Trka na 100 kilometara počela je u luksuznoj turističkoj lokaciji na obali Žute rijeke

Dvadeset i jedna osoba je izgubila život u ekstremno hladnim uslovima tokom ultramaratona u provinciji Gansu, u sjeverozapadnoj Kini, javili su danas državni mediji.

Trka na 100 kilometara počela je u luksuznoj turističkoj lokaciji na obali Žute rijeke. Ruta je dalje išla korz duboke kanjone, preko brda i suve visoravni na visini iznad 1.000 metara. Trka je počela jučer ujutro, a trkači su bili obučeni u obične majice kratkih rukava. Oko podneva planinsku dionicu puta pogodio je grad, ledena kiša i jak vjetar što je dovelo do naglog pada temperature, rekli su zvaničnici u gradu Baijin.

Pokrenuta je velika operacija spasavanja sa više od 1.200 ljudi uz pomoć termalnih kamera, dronova i radara, javila je Sinhua. U trci su učestvovale 172 osobe. Do jutros je potvrđeno da je 151 učesnik na sigurnom, dok je posljednji nestali trkač pronađen mrtav rano jutros. Spasilački napori otežani su kada je aktivirano klizište, rekli su zvaničnici u Baijinu, oko 1.000 kilometara zapadno od Pekinga.

U oblasti Đingtai sinoć je izmjerena temperatura od šest stepeni Celzijusa. Na društvenim mrežama u Kini danas su se pojavile kritike na račun Vlade i organizatora trke kojima se zamjera loša organizacija i nedovoljna priprema za različite vremenske ulove i vanredne situacije tokom trke.

Zvaničnici u gradu Baijin jutros su se poklonili i izvinili pred novinarima rekavši da su oni odgovorni za smrt trkača.

List Peoples Daily piše da je vlada provincije Gansu formirala tim koji će da istraži okolnosti i uzrok smrti trkača. Izvor:  avaz.ba

Ostavite komentar