Potvrđena optužnica: Dva maloljetnika mu pomogla da ubije punca na spavanju

Optuženom je u zločinu pomogao i 15-godišnji sin žrtve i njegov maloljetni prijatelj

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu protiv Ćamila Hašića (26), optuženog za ubistvo i saizvršilaštvo u ubistvu punca, čobanina Dževada Ramulja (51) iz Novog Travnika. Optuženom se stavlja na teret da je zajedno s još dvojicom maloljetnika na podmukao način ubio Ramulja.

PET HITACA

Naime, 9. decembra 2020. u mjestu Monjići-Sinokos, kod Novog Travnika, vozilom se zajedno s dvojicom 15-godišnjaka, od kojih je jedan sin žrtve, odvezao do mjesta gdje se nalazio Ramulj. Iskoristivši noćne sate i smanjenu vidljivost, optuženi i još jedan maloljetnik su prišli do mjesta gdje se nalazio ograđen prostor (tor) u kojem su bile smještene ovce i gdje se nalazila kamp-kućica u kojoj je Ramulj spavao. Nasilno su otvorili vrata kamp-kućice i ušli unutra.

S razdaljine od oko dva metra optuženi je iz automatske puške ispalio više hitaca u pravcu oštećenog, koji je u tom momentu bio u ležećem položaju i tom prilikom mu nanio pet prostrelnih rana, tri na glavi, prostrelnu ranu grudnog koša u nivou pazušne crte i jednu strelnu ranu gornjeg dijela lijevog dlana šake. Usljed zadobijenih povreda oštećeni je preminuo na licu mjesta.

Nakon toga oni su se dali u bjekstvo u pravcu Opel Astre, koja se nalazila nekoliko stotina metara niže i u kojoj ih je, na mjestu vozača, čekao drugi 15-godišnjak. Zatim su napustili mjesto Monjići-Sinokos, te se uputili u pravcu Rostova, mjesta Šenkovići, tzv. Petrove krivine, gdje su odbacili upotrijebljeno oružje, a nakon toga se vratili svojim kućama. Tu su uklanjali tragove, koji bi ih mogli dovesti u vezu s izvršenjem zločina.

Nakon zločina optuženi je sa saučesnicima pobjegao, a potom su odbacili upotrijebljeno oružje i pokušali ukloniti tragove.

Hašić se tereti i za posjedovanje automatske puške, čije držanje i nabavljanje građanima nije dozvoljeno, a tu pušku je upotrijebio u izvršenju ubistva Ramulja.

Postupajući tužilac je predložio produženje pritvora Hašiću jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela.

PRIZNANJE U POLICIJI

Ćamil Hašić je u policiji priznao da je puncu pucao u glavu te je pokazao gdje je sakrio pušku. Prilikom saslušanja policija je došla i do priznanja da su Dževada pokušali da otruju mišomorom, ali im to nije uspjelo, jer, osim povraćanja i slabosti, mišomor mu nije proizveo teže tegobe, pa su se odlučili za drastičniji potez. Hašić je kod punca godinama radio pomažući oko ovaca, a njihov odnos je, i prije nego što se Ćamil oženio Ramuljevom kćerkom, bio prepun turbulencija i stalno su se svađali. Izvor:  Oslobođenje

Ostavite komentar