NISU DALI KORONI DA IH RAZDVOJI: Blizanci žive u dve države ali im je srce na jednom mestu (VIDEO)

Blizanci žive u dve različite države

Svake subote nezavisno od vremenskih uslova, blizanci Ola i Pontus Berglund (73), svaki sa svoje strane, nalaze se na granici koja razdvaja Norvešku i Švedsku.

Ponesu stolice na rasklapanje, sendviče, termose i dobro raspoloženje, pa se smeste svaki sa svoje strane tanke, ali neprelazne bele linije iscrtane na putu.

– Nije nam dozvoljeno da pređemo granicu. Ja moram da ostanem metar na svojoj strani, a on metar na svojoj. Dakle, dele nas samo dva metra – objašnjava Ola dok se norveške i švedske zastavice zakačene za ogradu mosta vijore na vetru.

 I ne samo to. Pored njegovih nogu nalazi se bela linija. S jedne strane piše “Norge”, s druge “Sverije”.

Ola živi u Haldenu, na jugoistoku Norveške, gde ga je davno odvela ljubav. Pontus je u pola sata vožnje udaljenom švedskom gradiću Stromstadu.

Žive u dve različite države
Jednojajčani su blizanci i uvek su se posećivali jednom nedeljno. Pandemija je to sprečila i sada se sastaju na starom mostu Svinesundu koji premošćuje fjord između dveju zemalja. Na mostu, uz dva metra i jednu granicu fizičke distance, proslavili su 72. i 73 rođendan 20. aprila.

– Ovo je jako neobično, ali navikli smo da se viđamo jednom nedeljno i nismo to hteli da prekinemo. Pandemija nas nije zaustavila i to je naša pobeda – kazuje Pontus sa švedske strane.

Iako se situacija sa virusom vremenom menjala, granica je sve vreme ostala zatvorena. To posebno ljuti mnoge Norvežane koji imaju vikendice u Švedskoj, gde je život jeftiniji.

Dvojica sedobradih gospodina postala su i lokalne zvezde, pa se neki čak i satima voze kako bi se s njima fotografisali.

– To nam je nevažno, važno nam je da možemo da se nađemo i razgovaramo o čemu god želimo – kaže Ola.

Zbog svog privilegovanog statusa njih dvojica su se povremeno našla u ulozi dobronamernih krijumčara, poput onog dana kad je Pontus štene rođeno u Švedskoj preko granice dodao Oli za njegovu novu porodicu u Norveškoj. To im je najdraža uspomena, kažu.

Otkako je pandemija, svoj nedeljni sastanak su propustili samo tri puta, i to zbog tvrdoglave policije koja nije htela da ih pusti na most. Vremenske neprilike, od snežnih oluja do toplotnih talasa, nisu im prepreka. Samo se obuku u skladu s meteorološkom situacijom. Pontus je razveden, živi sam i vrlo mu je važno da viđa Olu.

– Bez toga bih pao u depresiju – kaže on.

Nedostaje li mu to što ne može da zagrli brata?

– Da – odgovara i zarazno se nasmeje -Ali ponekad zagrlim sebe, jer smo isti. /Izvor: srbijadanas.com/

Ostavite komentar